Index Vakbarát Hírportál

Bébi dinoszauruszt fedeztek fel Alaszkában

2020. július 10., péntek 13:37

Új dinoszauruszfaj maradványait fedezték fel Alaszkában. Az állat 70 millió évvel ezelőtt élt az Északi-sarkvidéken – írja a CNN.

A kutatók egy mindössze 14 milliméter hosszú állkapocscsont-darabot találták meg Alaszka északi részén. A fosszília elemzésével megállapították, hogy a gazdája a dromaeosauridák családjában tartozott, és ezzel a Velociraptor közeli rokona volt. A csont egy fiatal példányhoz tartozott, és a korai fejlődési stádiuma alapján a dinó a valahol a közelben születhetett.

Az Északi-sarkvidéket a paleontológusok eddig leginkább az Ázsia és Észak-Amerika között közlekedő dinoszauruszok átkelőhelyének tekintették, de arra eddig nem volt számottevő bizonyíték, hogy laktak is itt dinók állandó jelleggel.

A mostani lelet azonban erre utal, mert a kutatók egy ilyen fiatal példány jelenlétéből arra következtetnek, hogy mivel ő még nem tudott volna nagy távolságot megtenni, a szüleinek a közelben kellett párosodniuk és fészkelniük, azaz huzamosabb időt eltölteniük a régióban. 

Egy kifejlett dromaeosaurida 180-280 centiméteres magasságúra is megnőhet. A kutatók szerint a csontot hátrahagyó fiatal dinoszaurusz mindössze kiskutya méretű lehetett.

A kutatás eredményeit bemutató tanulmány a PLOS ONE szaklapban jelent meg.

Rovatok