Index Vakbarát Hírportál

Bezuhant a roaming a járvány miatt

2020. július 10., péntek 12:50

Miközben a hazai internetes forgalom rekordokat döntött a karantén idején, a mobilszolgáltatók jelentős visszaesést tapasztaltak a roamingforgalomban. Ez teljesen érthető, hiszen le voltak zárva a határok, nagyon minimális nemzetközi mozgás volt megengedett. Aki a roamingforgalom teljes lenullázására számított, az most csalódni fog, a Telenor által megosztott adatokon jól látszik, hogy a külföldi mobilozás egészen magas szintet tudott tartani, csak a járvány előtt jósolt nyári növekedés maradt el.

Az adatforgalom járvány alatti mélypontja is magasabban volt, mint az uniós roamingszabályozás előtti csúcs.

Az uniós tagállamokat magába foglaló 1-es díjzónában az alábbiak szerint alakult a mobilnetes roaming. A Telenor konkrét számokat nem hoz nyilvánosságra, mert az üzleti titok, de megmutatták a grafikont:

A szaggatott vonal jelzi, milyen növekedésre számítottak a járvány kitörése előtt. Az augusztusi óriási tüskét egyértelműen a nyári adatkedvezmények és a külföldi vakációk kombinációja hozta össze, amire a következő grafikon ad némi magyarázatot.

Az alábbi ábrán jól látható, hogyan viszonyul egymáshoz a németországi és a horvátországi roaming adatforgalmának növekedése.

Németországban is megnövekszik időnként a nyári roaming adatforgalom, de az ottani növekedést sokkal inkább a szoros üzleti kapcsolat határozhatja meg, hiszen folyamatos, szinte egyenletes a bővülés. A horvátokhoz viszont nyaralni megyünk.

Európán kívül is van élet

A következő grafikon némi magyarázatot igényel, mert adatok híján csak annyi látszik, hogy a jóval drágább 2-es és 3-as tarifazónában is jelentősen nőtt a mobilnetezés az elmúlt években. Az összesített adatmennyiségben több nagyságrendbeli a különbség a kedvező 1-es tarifa országaihoz képest!

A járvány idején megmaradt mobilnetes roaming adatforgalom olyan alacsony volt ezekben a drága díjszabású országokban, hogy valószínűleg az ott ragadt kevés magyar állampolgár próbált így ügyet intézni. Kicsi az esélye annak, hogy aki tartós ottlétre rendezkedik be Indonéziában, az a szuperdrága magyar előfizetését használná egy helyi kártya helyett. Már egy pár hetes nyaraláson is észszerűbb egy helyi SIM-kártya beszerzése.

Az alábbi táblázat mutatja, hogy az említett távol-keleti ország is felkerült a top 10-es listára, ahol a legtöbbet roamingoltak a Telenor hazai előfizetői. 

Az is izgalmas, hogy mely országok lakosai roamingoltak a legtöbbet Magyarországon a Telenor hazai hálózatán a karantén és a veszélyhelyzet idején.

Csak találgatni tudunk, hogy mi lehet itt a háttérben.

Elképzelhető, hogy ezekkel az országokkal maradt aktívabb a gazdasági kapcsolat, elvégre sok köztük a szomszédos ország. Esetleg ezekből országokból érkezett több hallgató a hazai egyetemekre. Valószínűleg a külföldi cégek magyar leányvállalatainál dolgozó személyek is mobilozgattak az otthoni hozzáférésükkel, erre is utalhat az Egyesült Királyság, Németország, Dél-Korea és az USA jelenléte a felsorolásban.

A Magyarországon külföldi telefonnal mobilozók toplistája
Egyesült Királyság
Románia
Ausztria
Németország
Bulgária
Szlovák Köztársaság
Lengyelország
Olaszország
Svédország
Szlovénia
Hollandia
Franciaország
Spanyolország
Belgium
Horvátország
Cseh Köztársaság
Dél-Korea
Egyesült Államok
Írország

Rovatok