Index Vakbarát Hírportál

Betegeken is jól vizsgázott a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép

2020. július 10., péntek 15:25

A betegek kezelésében is sikeresnek bizonyult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósított, szabadalmaztatás alatt álló lélegeztetőgép – írja az MTI a minisztérium közleménye alapján.

A vizsgálatba bevont orvosszakértők álláspontja szerint a magyar fejlesztésű eszköz a beállított paramétereket pontosan és megbízhatóan teljesíti, a riasztási és betegbiztonsági funkciói pedig megfelelőek, így bevonhatóvá válik a lélegeztetésre szoruló betegek kezelésébe – olvasható a közleményben.

A Femtonics Kft. és a Semmelweis Egyetem kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében is hatékony, nagy teljesítményű vírusszűrővel felszerelt lélegeztetőgépet fejlesztett ki, amelynek március végére készült el az első működő prototípusa, és április óta vár a szabadalmaztatásra. A gép közel egy hónapja üzemel a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján.

A klinikai vizsgálat négy egymásra épülő szakaszból állt:

Az ITM szerint a klinikai vizsgálat ezzel meghatározó mérföldkőhöz érkezett, az eredményekről készített beszámolót az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is megkapja. Az előzetes eredmények alapján megkezdődhet a felkészülés a magyar lélegeztetőgép sorozatgyártására is – írták a közleményben.

Rovatok