Index Vakbarát Hírportál

Lazítana a saját szabályain a NASA, hogy embert küldhessen a Holdra és a Marsra

2020. július 10., péntek 11:26

Új szabályokat hozna a NASA, hogy racionalizálja a naprendszeri utazgatást – írja a Verge. Jelenleg sok olyan szabály, ami korlátozza, hogy melyik bolygón hova szállhatunk le, mégpedig azért, hogy egyrészt megóvjuk a helyi élővilágot, ha van olyan, másrészt azért, hogy senki nem hozhasson haza egy idegen mikrobát, ami kipusztíthatja az emberiséget. Azért is fontos, hogy ne vigyük át véletlenül egyik bolygó mikrobáit egy másikra, hogy ha egyszer utólag felfedezzük, pontosan tudjuk, honnan származik.

Rengeteget tanulhatunk a szondák által begyűjtött információból, de még ezeket a gépeket is meg kell tisztítani indulás előtt, hogy minimalizálják a biológiai kontamináció esélyét. Van, hogy ezeket a szondákat kisütik, amivel leégetnek róluk minden apró élőlényt. Ez egy űrhajós esetében nem opció, így a NASA inkább a meglévő szabályozást racionalizálná, méghozzá két ideiglenes irányelvvel.

Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy részletezi, hogy hol lehetséges egy élővilág kialakulása, azokat óvja, de a többi területet használhatóvá nyilvánítja.

A Hold például jelenleg egy II. Osztályú égitest. Ez azt jelenti, hogy van egy apró esély arra, hogy életet találunk rajta. Akkor kapta meg ezt a besorolást, mikor tudósok észrevették, hogy lehet, hogy sok jég rejtőzik az égitesten. A jég vizet jelent, a víz pedig egy lehetséges bölcsőt egy virágzó élővilág kialakulására. Ezt a földről behurcolt mikrobákkal veszélybe sodorhatjuk.

Az első ideiglenes irányelv a Hold nagy részét áthelyezné az I. Osztálya, így nincs szükség semmiféle óvintézkedésre. Ezzel szemben azokat a területeket, ahol jeget sejtenek a NASA kutatói (például a déli sark, ami mindig sötétben van) II. Osztályúként kezelnék. Ezekre már nagyon vigyáznának, és követnék az eddigi óvintézkedéseket.

Oda mehetsz, de alaposan számba kell venni minden biológiai anyagot, amit magunkkal vihetünk

–mondta Jim Brindstine, a NASA igazgatója.

A második ideiglenes irányelv a Marsról szól, és a célja az, hogy az Artemis-program keretében emberek mehessenek a Marsra. A bolygó jelenleg IV. Osztályú, tehát esélyes, hogy életet találunk rajta, így annak is, hogy azt veszélyeztetjük, így szigorúak az odautazásról szóló előírások.  Ahol a kutatók vizet sejtenek, ott még szigorúbbak.

A NASA egyelőre nem változtatna ezeken a szabályokon.

A második irányelv alapján a NASA új irányelveken dolgozik, hogy megkönnyítsék a marsi küldetéseket. Mindeközben a Perseverance marsjáró most nyáron indul majd el, hogy a Marson kutasson. Egy új szabályrendszer kialakítását megnehezíti, hogy nem tudjuk, hova mehetünk, hova nem, vagy, hogy hova mehetünk, de csak nagyon óvatosan. Amíg ezeket nem tudjuk tisztázni, marad az óvatosság.

Az új irányelvek nem nincsenek kőbe vésve, így alakíthatóak. A NASA májusban bejelentette, hogy kidolgozza az Artemis-egyezményt, amiben szabályoznák a nemzetközi szereplők Holdküldetéseit. Azt remélik, hogy ezt minél több ország aláírja majd.

Rovatok