Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos terrordelfinek pusztították az oligocén tengeri élővilágát

2020. július 13., hétfő 09:53

Egy 4,8 méteres, 25 millió évvel ezelőtt a mai Dél Karolinában élő ősdelfin csontvázára bukkantak kutatók – írja a ScienceAlert. Az Ankylorhiza tiedemani lehetett az első csúcsragadozó, amelyik a mai delfinekhez hasonlóan a visszhang visszhang segítségével tájékozódott és vadászott. Nemcsak a teste volt hatalmas, hanem az agyarszerű fogai is, és a kardszárnyú delfinhez hasonlóan nagyon gyorsan tudott úszni, így táplálkozott és vadászott.

A felfedezésnek hála a tudósok utánajárhatnak, hogy a két modern cetféle, a fogascetek (például delfin) és a sziláscetek (például a kék bálna) végtagjai és mozgása miért úgy fejlődött ki, ahogy. A csontvázat már a '90-es években felfedezték, de félreosztályozták. Ma már tudjuk, hogy ez az első, szinte teljes Ankylorhiza tiedemani-csontváz.

Az egyik nagy felismerés, ami a csontváz vizsgálatából ered az, hogy a koponya- és farokforma, az uszonyban található rövid felkarcsont és a fogak alapján a mai cetfélék egymástól függetlenül, de nagyjából egyszerre fejlődtek ki hasonló formájúvá. Tehát nem egy közös ősből erednek, hanem pusztán hasonlóan alkalmazkodtak az azonos körülményekhez.

Olyan, mintha az úszóban található extra ujjcsontok és a merev könyökízület mozgási szempontból mindkét nagy cetcsoportot hasonló evolúciós ösvényre kényszerítette

– mondta Robert Boessenecker, a Charlestoni Főiskola paleontológusa.

Az Ankylorhiza tiedemani 23 millió éve kihalt, és ma már csak a kardszárnyú delfin az egyetlen csúcsragadozó, amelyik visszhangot használ a vadászathoz.

Rovatok