Index Vakbarát Hírportál

Majdnem minden szervben találtak vérrögöket egy koronavírusos beteg boncolásakor

2020. július 13., hétfő 10:56

Majdnem minden szervben találtak vérrögöket Covid-19-ben elhunyt betegek boncolásakor – írja a ScienceAlert. A felfedezés azért jelentős, mert ez egy újabb bizonyíték a közismert kezdeti elképzeléssel szemben, miszerint a vírus csak a tüdőt támadja. A boncolásokat a New York-i Egyetemen végezték.

Míg a vírus megjelenésekor még a tüdőgyulladáshoz hasonlították, mára már tudjuk, hogy a SARS-CoV-2 az egész testet károsíthatja, például vérrögképződést okozhat. Ez stroke-ot, veseelégtelenséget, szívizomgyulladást és immunrendszeri zavarokat is okozhat.

Korábbi kutatások arra jutottak, hogy a vérrögök a nagyobb erekben alakulhatnak ki, valamint a tüdőben, a szívben, az agyban és a bőrön. Ez az új tanulmány rávilágít, hogy a kisebb erek is veszélyben lehetnek.

A boncolások során nemcsak vérrögöket találtak, hanem egy csontvelősejtet is, ami általában nem szokott a csontokon és a tüdőn kívül előfordulni. Találtak ilyet a vesékben, a májban, más szervekben és a szívben, ahol hozzájárulhatnak a vérrögképződéshez. A kutatók most a nagy csontvelősejtek és a kisebb erekben kialakuló vérrögök kapcsolatát vizsgálják.

Rovatok