Index Vakbarát Hírportál

A szászországi iskolákban nem terjedt a koronavírus

2020. július 14., kedd 11:06

Németország Szászország tartományában kétezer iskolai tanulót és tanáraikat tesztelték, és úgy találták, hogy közülük csak nagyon kevesen fertőződtek meg az új koronavírussal (pontosabbak keveseknek a véréből lehetett kimutatni a SARS-CoV-2 ellenanyagait). Ebből arra következtetnek, hogy az iskolák nem játszanak lényeges szerepet a járvány terjesztésében.

A német iskolákat már májusban elkezdték újranyitni, noha folyamatos a vita arról, hogy ez közegészségügyi szempontból mennyire volt veszélyes lépés. Bár az nagyjából egyértelmű, hogy a covid-19 a gyerekre nem olyan veszélyes, ugyanakkor felmerül a lehetősége annak, hogy a gyerekek - akár tünetmentesen - hazaviszik a fertőzést, és otthon megfertőzik a felnőtt családtagjaikat.

A vizsgálatban a drezdai egyetemi kórház orvosai vettek vérmintát majdnem 1500 általános iskolai tanulótól és 500 tanártól. Ők összesen 13 Drezda környéki, illetve a Bautzen és Görlitz kerületekben lévő iskolában tanulnak és dolgoznak.

A kétezer levett mintából 12 személynél találtak ellenanyagokat, és ezt úgy értékelte a vizsgálat vezetője, Reinhard Berner gyermekgyógyász professzor, hogy mindez nem bizonyítja, hogy a diákok különösebben fontos szerepet játszanának a járvány terjedésében. "A gyerekek valójában a járvány terjedésének gátjai lehetnek" - mondta Berner, mivel az iskolákban fel-felbukkant fertőzések nem vezettek lokális járványhoz, és nem is hurcolták haza őket.

A tartományi oktatási miniszter szerint az eredmények arra mutatnak, hogy a vakáció végén normálisan újra lehet majd nyitni az iskolákat, bár bizonyos óvintézkedések (például kötelező maszkviselés, szociális távolságtartás) lehetségesek. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a felmérés csak Szászországra reprezentatív, ahol Németország egyéb részeihez képest kevesebb fertőzés történt. 

(Guardian)

Rovatok