Index Vakbarát Hírportál

Az ELTE gyógyszert fejlesztett a sztrók utáni izomgörcs kezelésére

2020. július 14., kedd 10:29

A sztrók és más súlyos idegrendszeri betegségek után gyakran lép fel tartóz izomgörcs. Ez az állapot nagyban rontja a betegek életminőségét, így a világon számos kutatás célozza e görcsök kezelését. Az ELTE Motor Farmakológia Kutatócsoportja, Málnási-Csizmadia András vezetésével olyan hatóanyagot talált, amely a laboratóriumi tesztek alapján eredményesen csökkentheti e görcsöket.

Nem gyakori, hogy egy alapkutatást végző egyetemi kutatócsoport egészen a klinikai tesztek fázisáig jut egy gyógyszermolekulával. Ebben az esetben azonban ez a helyzet, hiszen a humán klinikai tesztek a jövő évben kezdődnek. A fejlesztés teljesen magyar hátterű, és a molekulát védő szabadalommal még egy rivális amerikai céget is megelőztek.

Az agyterületek sérülésével járó idegrendszeri betegségek (például a sztrók) túlélőinek harmadánál jelentkeznek izomrángással járó görcsök. Ez az állapot eddig nagy részt gyógyíthatatlan és folyamatosan súlyosbodó volt, és a világon több mint 50 millió ember életét keseríti meg. A rendelkezésre álló szerek az érintettek negyedénél-harmadánál bizonyultak hatásosnak.

Az ELTE-n fejlesztett szer nem az idegrendszerre hat - a forgalomban lévő készítményekkel ellentétben -, hanem az izomösszehúzódásért felelős fehérjét blokkolja. Málnási-Csizmadia András szerint, miközben a végtagok izomzatának kóros összehúzódását enyhíti, a szívizmokra, illetve a belső szervek falában lévő simaizmokra nem hat, így nem áll fenn például a keringési problémák veszélye.

Rovatok