Index Vakbarát Hírportál

Útra kész az Emírségek Mars-szondája

2020. július 14., kedd 16:41

A tervek szerint holnap fellövik az Egyesült Arab Emírségek Mars-kutató szondáját, amely hét hónap alatt fog eljutni a bolygóra. Ha a küldetés sikerrel jár, az arab ország egyike lesz azon kevés nemzetnek, amelyek űreszközt tudtak eljuttatni a Marsig.

A Remény névre keresztelt szonda a Mars éghajlatát és időjárást fogja tanulmányozni. Egy japán rakéta segítségével tervezik az űrbe juttatni, japán idő szerint szerdán reggel. Az idei nyár meglehetősen forgalmas lesz a földi Mars-expedíciók számára, hiszen egy kínai szondát július 23-án, a NASA űreszközét pedig egy héttel később tervezik felbocsátani.

A torlódás oka az, hogy kétévente tárul ki az az időablak, amikor a Föld és a Mars a legközelebb helyezkedik el egymáshoz képest, így ilyenkor érdemes rakétát indítani arrafelé. Ha valamelyik küldetés nem tud most indulni, legalább két évet kell várni vele.

Az Emírségek számára különösen fontos, hogy megcsípjék a mostani alkalmat, ugyanis jövőre ünneplik az ország alapításának fél évszázados évfordulóját, és mindenképpen szeretnének valami nagy durranást az ünnepségekre. 

Az Emírségeknek 14 éve van űrprogramja, de a Mars-program hat évvel ezelőtti bejelentése előtt szinte kizárólag műholdakra koncentráltak. A Remény tehát fellövésre készen várakozik, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2021 februárjában fog megérkezni a Marsra. Ott bolygó körüli pályára tervezik állítani, ez a művelet még a Mars közelébe jutó űreszközök közül is csak viszonylag kevésnek sikerült.

Az űrszonda indításában tehát jelentős szerepet játszottak a propagandacélok. Ennek ellenére értékes tudományos eredményeket szolgáltathat, hiszen a légkört fogja vizsgálni, amit nem sok szonda csinált eddig. A emírségekbeli űrkutatók a Mars első időjárási műholdjának nevezik a szondát, mivel az alacsony légkört fogja monitorozni, a bolygó számos pontja fölött, egy-egy térséget napokon keresztül folyamatosan figyelve. 

(Verge)

Rovatok