Index Vakbarát Hírportál

Mégsem kell kifizetnie a 13 milliárd eurós bírságot az Apple-nek

2020. július 15., szerda 12:22 | aznap frissítve

Az Európai Unió Bíróságának szerdai döntése alapján az Apple-nek nem kell kifizetni azt a 13 milliárd eurós büntetést, amit négy éve az Európai Bizottság szabott ki – írja az Irish Times

2016-ban állapította meg a Bizottság, hogy az amerikai techvállalat tiltott állami támogatásban részesült az ír adórendszer jóvoltából, amit kamatostul meg kell térítenie az ország számára. A cég összesen 14,3 milliárd eurót fizetett be 2018-ban.

Ám az ügyet mindkét érintett fél az Európai Unió Bírósága elé vitte. Az amerikai cég a  bírság alapjául szolgáló érvelést vitatta, Írország pedig attól tartott, hogy az adórendszerük átalakítása miatt munkahelyek veszhetnek el az országban.

A Bizottság az eljárás során állította, hogy az ír állam két olyan megállapodást is kötött az amerikai céggel, amelyeknek köszönhetően jelentősen kevesebb adót kellett fizetniük 1991 óta az EU-ban azzal, hogy a cég át tudta csoportosítani a leányvállalatai profitját. A techvállalat az alkuknak köszönhetően 2003-ban az európai nyeresége 1 százalékát fizette be adóként, 2014-ben pedig már csak a 0,005 százalékát. A Bizottság szerint az Apple ezzel jelentős előnyt szerzett más cégekkel szemben, és ezzel megsértette az uniós belső piacra vonatkozó szabályokat. 

A szerdai ítélet elismeri ugyan, hogy az ír adórendszer bizonyos elemei „hiányosak és időnként ellentmondásosak”, de ez még nem jelenti azt, hogy szándékos kedvezményben részesítették volna az Apple-t, és ezzel megszegték volna az uniós versenyjogot.

A Bizottság még fellebbezhet a döntés ellen az Európai Unió Bíróságánál, így a világ eddigi legnagyobb trösztellenes döntésére még akár három évet is várhatunk.

A 2018-ban beszedett 14,3 milliárd euró nagy része a végső döntésig letétben marad.

Az EU kevés kizárólagos kompetenciáinak egyike a belső piac zavartalan és méltányos működését biztosító versenyjog, amelynek értelmében az Európai  Bizottság felügyelheti a cégeknek nyújtott állami támogatásokat. A Google-t 2018-ban 4,3 milliárd euróra bírságolták, amelynek hatására a cég tavaly változtatott az androidos telefonok böngészőinek beállításain.

Emellett évek óta szó van arról, hogy valamilyen formában a digitális szolgáltatásokat is megadóztatnák az Európai Unióban, ami akár új bevételi forrást jelenthetne a közös uniós költségvetés számára. Az ötlet jövője nagyban függ attól, hogyan haladnak az európai állam- és kormányfők a költségvetési tárgyalásokkal a pénteken kezdődő csúcstalálkozójukon.

Rovatok