Index Vakbarát Hírportál

A tesztelés utolsó köréhez ért az egyik amerikai vakcina

2020. július 15., szerda 10:26

Eddig megfelelően működik az amerikai fejlesztésű vakcina, így az utolsó, tömeges tesztelés szakaszába léphet – írja az Associated Press. A 30 ezer fős kísérletet július 27-én kezdik majd el, hogy megtudják, elég erős-e az oltóanyag ahhoz, hogy legyőzze a SARS-CoV-2-t. Az oltóanyagot a Nemzeti Egészségtudományi Intézet és a Moderna közösen fejlesztette ki.

Kedden kijött egy márciusi kísérlet eredménye, ami alapján igen, elég erős.

Az eredmény nem számít perdöntőnek, a kísérletben csak 45 önként jelentkező vett, és mind fiatal felnőttek voltak. Ennek ellenére jelentős eredmény, hogy az oltás hatására az önkéntesek szervezete olyan mértékben kezdett el koronavírus elleni antitesteket gyártani, mint valaki olyané, aki átesett a Covid-19-en.

Ha minden a terv szerint halad – bár ez nem mindig van így –, akkor akár év végén is kijöhetnek az utolsó fázis eredményei.

A vakcinából két adagra van szükség, hogy megfelelően hasson, a másodikat az első után egy hónappal kell beadni. A 45 tesztalanynál nem jelentkeztek súlyos mellékhatások, de a résztvevők fele influenza-jellegű tüneteket produkált: fáradtság, fejfájás, hidegrázás, láz, fájdalom az oltás környékén. Ezek nem ritkák oltóanyagok esetében. Azok közül, akik a legmagasabb dózist kapták hárman súlyosabb tüneteket produkáltak, így ezzel a dózissal nem kísérleteznek tovább.

Bár a tünetek hasonlítanak a koronavírus-fertőzöttség jeleire, de csak rövid időre jelennek meg, és közvetlenül az oltás után.

Alacsony ár a Covid elleni védelemért 

– mondta Dr. WIlliam Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának kutatója, aki nem vett részt a kutatásban.

A 30 ezres kutatásban már nem csak fiatal felnőttek vesznek részt, hanem a leginkább veszélyeztetett csoportok képviselői is.

Globálisan közel két tucat Covid-19 vakcinát tesztelnek, az USA-ban több hasonló méretű kutatás is folyik (bár ez a 30 ezres lesz az eddigi legnagyobb).

Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok járványvédelmének hányattatott sorsú vezetője örül annak, hogy ennyi vakcina készül, mert a világ minden pontján szükség lesz a védőoltásra. Sok ország kormánya már előre megrendelt készleteket a készülő szerekből, hogy amint kiderül, hogy működnek, azonnal elkezdhessék a népességük beoltását.

Rovatok