Index Vakbarát Hírportál

Kevésbé nő a légszennyezés azokban az országokban, ahol fizetni kell a szén-dioxidért

2020. július 15., szerda 14:20

Átlagosan 2 százalékponttal lassabban nő a szén-dioxid-kibocsátás azokban az országokban, ahol fizetni kell a károsanyag-kibocsátásért – írja egy tanulmány alapján a ScienceAlert. A kutatók 2007 és 2017 között 142 országot vizsgáltak, amik közül 43 valamilyen formában bevezette a szén-dioxid-árazást a kutatás végéig.

A 142 országban évente átlagosan 2 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás mértéke. Azokban az országokban, ahol már 2007-ben fizetni kellett, ott évente 2 százalékkal csökkent a kibocsátás mértéke, míg a többi országban átlagosan 3 százalékkal nőtt.

Ez az 5 százalékpontos különbség nemcsak a szén-dioxid-ár érdeme, közrejátszanak más tényezők is (például gazdasági változás, a technológia fejlődése), de az 5-ből 2 pont a szén-dioxid beárazásának volt köszönhető. Az eredmények alapján a magasabb extra költség még kevesebb kibocsátással jár.

Átlagosan tonnánként egy euró egy adott szektorban akár 0,3 százalékpontos éves kibocsátáscsökkenéshez is vezethet.

Ausztráliában két évig kísérleteztek a szén-dioxid beárazásával, és annak ellenére, hogy hamar leállították a programot, a szén-dioxid-kibocsátás csökkent. 

Rovatok