Index Vakbarát Hírportál

A feketébbnél is feketébb mélytengeri halak hozhatnak áttörést a hadiiparban

2020. július 17., péntek 09:51

Feketébbnél feketébb halak tanulmányozásával közelebb kerültünk, hogy megértsük a mélytengeri halak védekező mechanizmusát – írja a CNET. A Duke Egyetem kutatói Alexander Davis vezetésével legalább 16 olyan halfajt azonosítottak, amelyek bőre a fény legalább 99,5 százalékát elnyeli.

Így védekeznek a több mint 1000 méter mélyen élő, biolumineszcenciával vadászó ragadozók ellen.

Jelenleg a Vantablack a legközismertebb fekete bevonat, bár az MIT 2019-ben előállt a saját legfeketébb fekete anyagával

A kutatók egy spektrométert használtak, hogy megmérjék a halak bőréről visszaverődő fény mennyiségét. A legsötétebb bőrű faj, amit találtak egy apró ördöghal volt, amiről csak a fény 0,04 százaléka verődik vissza a szemre.

A kutatás során felfedeztek némi különbséget a fekete halak és az ultrafekete halak között: a legtöbb fekete bőrű hidegvérű állatnak apró, gyöngy formájú melanoszómái vannak (ebben raktározódik el a melanin pigment), míg az ultrafeketéké nagyobb, más alakú, és sokkal sűrűbben helyezkednek el. Úgy tűnik, ez az optimális elrendezés a minél több fény elnyeléséhez.

Karen Osborn társszerző szerint a felfedezés hozzájárulhat olcsóbb, rugalmasabb és szívósabb ultrafekete anyagok kifejlesztéséhez, amiket fel lehetne használni az optika területén (például csillagászati teleszkópokban) vagy akár az álcázási festésben is.

A képeket a halakról nem volt könnyű elkészíteni, hiszen bárhogy állították be a fényképezőt, a halak minden fényt elnyeltek. Két halat sikerült lekapni, egy ultrafekete mélytengeri sárkányhalat és egy Anoplogaster cornutát.

Rovatok