Index Vakbarát Hírportál

Fődíjat nyert a Puli a NASA kihívásán

2020. július 17., péntek 15:23

Megnyerte a NASA hasznosteher-tervező pályázatának egyik fődíját a magyar Puli Space – derül ki a NASA és a cég közleményeiből. A Honey, I shrunk the NASA payload (Drágám, összepréseltem a NASA rakományát) kihíváson az amerikai űrügynökség olyan megfigyelőeszközök tervezésére buzdított magánvállalatokat, amik kis robotokon is elférnek.

A Puli a holdi erőforrások kiaknázása kategóriájában nyerte meg a 30 ezer dolláros (9,2 millió forintos) fődíjat a Puli Lunar Water Snooperrel, ami a holdi hidrogént hivatott kiszimatolni. Fontos holdi nyersanyag a jég, ami megoldhatja a jövőbeni telepesek vízproblémáit, de elektrolízissel hidrogénre és oxigénre bontva akár üzemanyagként is használható majd.

A Puli eszköze a regolitban (holdi talaj) keresi majd a hidrogént, és méri annak mennyiségét és elosztását.  A műszer olyan kicsi, hogy akár egy 2 kilós holdjáró hasára is felszerelhető.

Mindenképp továbbfejlesztjük nyertes koncepciónkat, amelyre nagy az érdeklődés nemzetközi szinten, és bízunk benne, hogy 2022-ben a mérőeszközünk egy kis rover alján a Hold felszínén térképezi fel a hasznosítható vízkészleteket. Folytatjuk az eddigi munkánkat és addig meg sem állunk, amíg el nem jutunk a Holdra

– mondta Lucsányi Dávid, a Puli tudományos csoportvezetője.

A másik kategória a holdi környezet felméréséről szólt, ebben a Sun Slicer Mini XRAY spektrométere nyerte meg a fődíjat, amivel a Nap aktivitását és a Hold sugárzási környezetét lehet mérni.

Rovatok