Index Vakbarát Hírportál

Az olcsóság helyett a megjelenésükkel tűnnek ki a Samsung középkategóriás telefonjai

2020. július 18., szombat 07:18

Míg a mobilok világában a csúcskészülékek bejelentését általában nagy csinnadratta kíséri, addig a belépő szintű és középkategóriás új készülékek szépen, mindenfajta felhajtás nélkül csendben beosonnak a boltokba és a szolgáltatókhoz, hogy aztán ott rá lehessen csodálkozni, hogy ez meg mégis mi.

Pont ez történt a Samsung A-kategóriájának legújabb készülékeivel is. Egy ideje a Samsung a telefonos névadási ceremóniát kissé leegyszerűsítette és mindenféle előtagok helyett a nem csúcskategóriás telefonok A betűs jelölést kaptak, elvileg minél magasabb a szám, annál többet tud a mobil.

Na, ez most egy kicsit mintha felborulni látszana. Az A51 és az A71 februárban járt nálunk, két középkategóriás készülékről van szó, benne mindennel, amire a legtöbben vágynak, amikor telefont vesznek. Most pedig megérkezett az A21s, ami egy kis kavarodást okoz a névadásban, plusz az A31 és A41-es készülék, ami leginkább azoknak lehet jó választás, akiknek nincs állandóan a kezükben a telefonjuk, vagy nem akarnak túl sok pénzt költeni egy készülékre. 

A Samsung A21s kártyafüggetlenül 75 ezer forint környékén szerezhető be, vagyis nem feltétlenül az ára miatt lehet jó választás. Úgy tűnik, mintha a gyártó letett volna arról, hogy az olcsóságával győzze meg a vásárlókat, helyette inkább az alsó kategóriás készülékekbe is próbált minél több extrát beletenni. Aki ennél olcsóbbat szeretne, annak vagy az előző generációs Samsungok maradnak, vagy más gyártók alsóbb kategóriás készülékei, és Huawei, Honor, Xiaomi és Nokia vonalon tud keresgélni.

Kezdjük ott, hogy az A21s megjelenése nagyon erős, egy egyszerű laikus ránéz, meglátja a hátoldalán a négy kamerát, és azonnal úgy gondolja, hogy egy menő és drága készülékről van szó. Főleg, hogy elég nehéz megkülönböztetni első pillantásra mondjuk az A31, de akár az A51 vagy A71 készülékektől is, főleg ha egy tok is van rajta. Ez valószínűleg a felnőtt kort elért embereket egyáltalán nem izgatja, viszont a tiniknél fontos szempont lehet, hogy a készülék messziről is vagányan nézzen ki, ezt már az A21 is tudja. Amiben viszont nem igazán erős az a kijelző. Igaz, hogy nagy, az is igaz, hogy HD+ a felbontása, mégis sokkal jobban igénybe veszi a szemet és nem olyan részletgazdag, mint akár az eggyel jobb A31 készülék. Ha már azt mondtuk, hogy a legszembetűnőbb a négy lencse L-alakban a telefon hátlapján, akkor nézzük, hogy ezek mit tudnak.

Nem mondhatni, hogy szélsebesen reagál a használatra a kamera, viszont akik 2-3 éve vettek maguknak utoljára telefont, és akkor is középkategóriásat, azoknak így is sokkal nagyobb élmény lesz vele a fotózás. Az 5000 mAh akkumulátor és a gyorstöltés funkció pedig megkönnyíti a mindennapi használatot. Ami viszont nem lesz annyira zökkenőmentes, azok a nagyobb grafikai igényű játékok és videók, bár mindent megtettek, hogy ezt is bírja a készülék, de ha valaki többre vágyik, mint hogy telefonáljon, cseteljen és fotózzon, akkor érdemes egy kicsit magasabb kategóriában keresgélni. 

Például már eggyel jobb választás az A31 telefon olyan 95 ezer forintos áron szerezhető be. A 6,4 inches kijelző gyakorlatilag teljesen kitölti az előlapot, és már látványosan szebb a kép mint a kistestvérnél, vagyis eggyel közelebb jutottunk ahhoz, hogy kifejezetten élvezhető legyen például a videózós felhasználás. A kamerafelépítése nagyon hasonló az A21 készülékével, tulajdonképpen annyi a különbség, hogy a makró és a mélységérzékelő kamera felbontása 5 megapixeles. Ez egyébként a végeredményben nem mutatkozik meg annyira látványosan, vagyis ha valaki csak emiatt venne egy kategóriával drágább készüléket, akkor teljesen felesleges.

Ami miatt viszont izgalmasabb lehet az A31, az a nagyobb memória, ami többek között abban is segít, hogy a jobb kijelzőn már ne akadozzon a videólejátszás, és kapott egy kis Game Boostert, amitől a játékot is jobban bírja. Míg az A21 esetében a hátlapra került az ujjlenyomatolvasó, itt a kijelzőbe épített, ami szintén egy olyan extra, ami néhány generációval ezelőtt még csak a csúcstelefonok kiváltsága volt, a jó hír az, hogy ez sem egy látszatmegoldás, vagy a csúcs jócskán lebutított verziója, hanem megbízhatóan és gyorsan működik a kijelzőn.

A következő lépés az A41 telefon, ennek nagyjából százötezer forint környékén van jelenleg az ára, de szolgáltatóknál mindhárom készülék olcsóbban vagy akár részletre is beszerezhető különböző konstrukciókkal. Ha annak idején az A51-re azt mondtuk, hogy meghallgatta a Samsung, hogy mit szeretne a nép, és azt beletette egy nem túl drága készülékbe, akkor ez erre a modellre is kifejezetten igaz. A 6,1 inches kijelzővel valamivel kisebb, ugyanakkor kényelmesebb is mint az A31 készüléknél. Persze hogy egy telefon mennyire áll kézre, az nagyban függ az adott kéz méretétől, mindenesetre az A31 kijelzőjénél pont annyival kisebb, hogy a videós élményt nem rontja jelentősen, viszont sokkal kevesebbszer kell két kézzel tartania a telefont ha például válaszolni szeretne gyorsan egy üzenetre. Aki a közösségi közlekedést használja, annak például ez egy határozottan előnyös tulajdonság.

A hátlapján a három lencse egymás alatt helyezkedik el, és azt kell, hogy mondjuk, hogy hiába az olcsóbb verziók plusz egy lencséje, nem fájó a makrókamera hiánya. Maradt az 5 megapixeles mélységérzékelő, a 8 megapixeles ultraszéles látószögű és a 48 megapixeles főkamera, míg a szelfikamera felbontása itt már 25 megapixeles, és a szelfi módos videózás is jó eredményt ad.

A 3500 mAh akkumulátor jóval kisebb, mint ami az eggyel alacsonyabb kategóriába került, miközben érezhetően nem merül jobban, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy itt már sokkal jobban képesek optimalizálni az energiafogyasztást. Igazából az A41 van a legszerencsétlenebb helyzetben mert nem biztos hogy megéri e mellett dönteni, ugyanis annyival nem tér el az A31-től, hogy feltétlen megérje a többletköltséget, illetve akkor már érdemes inkább az A51 felé kacsingatni, ha hasonló kondíciókkal nem túl nagy a szolgáltatónál a két készülék közötti ár.

   Samsung  A21s Samsung A31 Samsung A41
Ár 75 ezer forint körül 95 ezer forint körül  105 ezer forint körül
Kijelző mérete 6,5 inch 6,4 inch 6,1 inch
Kijelző felbontása 720 x 1600 (PLS TFT) 1080 x 2400 (Super AMOLED) 1080 x 2400 (Super AMOLED)
Processzor Exynos 850 Mediatek MT6768 Helio P65 Mediatek MT6768 Helio P65
RAM/ROM 3 GB / 32 GB 4 GB / 64 GB 4 GB / 64 GB
NFC igen igen igen
Akkumulátor 5000 mAh 5000 mAh 3500 mAh
Operációs rendszer Android 10 Android 10 Android 10

Borítókép: Samsung A21 és A41 telefonok.

Rovatok