Index Vakbarát Hírportál

A brazil szója- és marhahúsexport is felelős az erdőirtásért

2020. július 20., hétfő 08:51 | aznap frissítve

Az Európai Unióba érkező brazil szója és marhahús ötöde is olyan termőhelyekről származhat, ahonnan illegálisan irtották ki az esőerdőt. Mindezt a brazíliai Minas Gerais-i Szövetségi Egyetem kutatói mutatták ki.

A kutatók szabadon hozzáférhető térképek és telekkönyvi adatok alapján határozták meg az illegális farmok és ranchek kiterjedését, és az általuk termelt növények és hús rendeltetési helyét. A gazdaságok 2 százaléka volt felelős az illegális erdőirtás 62 százalékáért. Vagyis van néhány hatalmas farm, amely nagy területeken irtja az erdőt, miközben sok kis gazdaság működik legálisan az árnyékukban.

Raoni Rajão, a kutatás vezetője szerint a brazil politikusokon múlik, hogy „kiirtják-e a rohadt almákat a szója- és marhahústermelő szektorból”. Ahogy nekik sikerült azonosítaniuk a törvényszegőket – érvel Rajão –, úgy a kormányzatnak sem lenne különösebben nehéz megbüntetni az illegális erdőirtókat, ha lenne ilyen szándék bennük.

Civil szervezetek jelentései alapján már eddig is nyílt titok volt, hogy a nagy gazdaságok irtják az őserdőt, de ez az első kutatás, amely farmról farmra végigvizsgálta, hogy az adott gazdaság irtott-e törvénytelenül erdőt. Az eredmények alapján az EU-ba érkező brazil szója 20, míg a marhahús 17 százalékát olyan területen állították elő, amelynek esőerdőnek kellett volna maradnia – tudósít a BBC.

Az EU a becslések szerint 2 millió tonna illegálisan termelt szóját importál évente, ebből félmilliót az Amazonas-medencében aratják. Minthogy a szója nagyobb részét állati takarmányként hasznosítják, alig van olyan uniós állampolgár, aki nem fogyaszt olyan élelmiszert, ami közvetlenül vagy közvetetten magán viseli az esőerőirtás nyomát.

Rovatok