Index Vakbarát Hírportál

A brit kormány máris megvett 90 millió koronavírus-oltást (ami még nincs is)

2020. július 20., hétfő 12:32 | aznap frissítve

Alok Sharma brit ipari miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság kormánya megállapodást kötött az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett Covid-19-oltás felvásárlásáról az AstraZeneca gyógyszercéggel. A szerződés értelmében Nagy-Britannia 90 millió vakcinához fog az elsők között hozzájutni, amint a szer hatékonysága bizonyítást nyer.

Emellett rengeteg antitest alapú gyógyszert is lekötöttek maguknak (ezek hatásosságát is bizonyítani kell még). A brit kormány lépése korántsem meglepő, hiszen a világ legfejlettebb államai máris tömegével vásárolják fel a még nem is engedélyezett, de potenciálisan működőképes oltóanyagokat és gyógyszereket.

Mindez azzal fenyeget, hogy a kevéssé tehetős államoknak nem fog jutni vakcina, belátható időn belül.

A vakcina utáni kutatás egy valóban globális törekvés, és mi mindent megteszünk, hogy biztosítsuk, hogy a britek olyan gyorsan hozzájussanak a biztonságos és hatásos oltóanyaghoz, ahogy csak lehetséges

- jelentette be a miniszter. Nagy-Britannia emellett a BioNTech és a Pfizer, illetve a Valneva gyógyszercégekkel is megállapodást kötött, amelyek ugyancsak vakcinákat fejlesztenek. A Valneva a megállapodásról bejelentette, hogy akár 100 millió adag oltóanyagot is szállíthat az Egyesült Királyságba. A brit kormány vállalta, hogy beszáll a klinikai tesztek költségeibe, illetve támogatni fogja a cég skóciai üzemének bővítését.

A brit egészségügyi szolgáltató, az NHS létrehozott egy online regisztert, ahol azok jelentkezhetnek, akik önkéntesként részt vennének az oltóanyagok tesztelésében. A cél az, hogy októberig félmillió önkéntest gyűjtsenek, és így gyorsíthassák fel a vakcinák kipróbálását.

(CNN)

Rovatok