Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreában nincs koronavírus, de azért kifejlesztették a vakcinát

2020. július 20., hétfő 15:55

Az észak-koreai tudományos és technológiai államtanács bejelentette, hogy az ország saját koronavírus-oltóanyaga a klinikai tesztek harmadik fázisába jutott. Ez sok szempontból érdekes hír, hiszen amellett, hogy hivatalosan az országban - szinte egyedüliként a világon - még egyetlen koronavírusos esetet sem találtak, Észak-Korea ahhoz is a WHO segítségére szorul, hogy a legalapvetőbb oltásokat be tudja adni a népnek.

Az észak-koreai egészségügyi rendszer a világ legelmaradottabbjai között van, rengeteg kórházból hiányzik például a megbízható áram- és folyóvízellátás. A legtöbb szakértő finoman szólva is szkeptikus a bejelentéssel kapcsolatban, és azt leginkább annak tulajdonítják, hogy Kim Dzsongunnak bizonyítania kell a világ és saját népe felé, hogy kézben tartja a dolgok irányítását.

A WHO phenjani képviselője, Edwin Salvador szerint eddig mindössze 900 tesztet végeztek az országban. A tesztek beszerzéséhez is a WHO közreműködése kellett. A világjárvány kezdete óta 25 551 embert helyeztek karanténba, majd engedték őket ki. Július elején 255 ember volt karanténban, de hivatalosan egyetlen teszteredmény sem bizonyult pozitívnak.

Az nagyjából kizárható, hogy a vírus ne lenne jelen az országban, hiszen Észak-Korea szinte kizárólag a covid-19 kiindulópontjának számító Kínával tart fenn viszonylag intenzív utasforgalmat. Ugyanakkor az kérdéses, hogy valóban nem találtak pozitív esetet a teszteléskor (mivel elhanyagolható mennyiségű tesztet végeztek), vagy letagadják. 

Viszont úgy tűnik, hogy a járvány valóban nem öltött kezelhetetlen méreteket az országban. Ezt nem volt olyan nehéz elérni, hiszen az észak-koreai mindennapok nagyjából olyanok, mint a külvilágban a krízis miatt hozott karanténintézkedések. A legtöbb észak-koreai nem hagyhatja el a települést, ahol él, hatósági engedély nélkül. A járvány elleni védekezésben ilyen szempontból a diktatúráknak nagy előnyük van. Az azonban pusztán pénzügyi okok miatt is kizárható, hogy képesek lennének a vakcinafejlesztésre, így feltételezhetően a bombasztikus hír csak propaganda. 

(CNN)

Rovatok