Index Vakbarát Hírportál

Remekül szerepeltek magyar diákok a kémiai diákolimpián

2020. július 20., hétfő 13:12

A Mengyelejev kémiai diákolimpiát a nemzetközi tudományos diákolimpiák sorában most először személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel, 28 ország 130 diákjának részvételével tartották, számol be az MTI. A Mengyelejev-diákolimpiát a legnehezebb nemzetközi kémiaversenynek tartják.

Magyarfalvi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa, a magyar csapat vezetője (korábban maga is résztvevő, 2012 óta pedig a diákokat készíti fel) elmondta, hogy a Mengyelejev-verseny nagy kihívást jelent mindenkinek.

Mindig nagy öröm olyan diákokat felkészíteni, akik szeretnének tanulni

- mondta Magyarfalvi. A csapatvezető szerint a versenyzők középiskolai tanárai is rengeteget segítenek a felkészülésben, és az ELTE Kémia Intézetéből egy nagyobb csapat dolgozik velük. 

A nemzetközi versenyt áprilisban rendezték volna meg Budapesten, azonban azt a járvány miatt az utolsó pillanatban le kellett mondani. Viszont  a szokásos négy helyett tíz diákot nevezhetett be Magyarország.  A diákolimpiát jövő tavaszra ismét Budapestre tervezik.

A magyar résztvevők közül ketten ezüstérmet, öten bronzérmet és hárman dicséretet kaptak.

Az idei távolimpián elmaradt a laborgyakorlat, a versenyzők két elméleti fordulón vettek részt. Két ötórás dolgozatot írtak, amelyben rejtvényjellegű kérdések és többlépéses, összetett feladatok, illetve kifejtendő, megoldandó számolások szerepeltek. A dolgozatokat személyes és videofelügyelet mellett írták meg a diákok. Az elméleti feladatsorokat mindenki a hazájában írta meg angolul vagy oroszul, a javítást a feladatszerzőkkel szintén videokapcsolaton át vitatták meg a versenyzők.

A tíz diák közül ezüstérmet (14-39. helyezés) kapott Kapdos Ádám (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen) és Benkő Dávid (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest). Bronzérmet (40-78. hely) szerzett Ficsór István Dávid (Református Gimnázium, Kecskemét), Kozák András (ELTE Apáczai Gimnázium), Fajszi Bulcsú (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Babcsányi István (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Borbás Balázs (Kökönyösi Gimnázium, Komló). Simon Vivien (ELTE Apáczai Gimnázium), Kóta Kata (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged) és Garamvölgyi István (Katona József Gimnázium, Kecskemét) dicséretet kapott.

Magyarfalvi Gábor elmondta: a magyar csapat szombaton írja a Magyarország által alapított nagy nemzetközi diákolimpiát, amelyet szintén online rendeznek meg. A nemzetközi versenyen az idén több mint hetven ország vesz részt.

Rovatok