Index Vakbarát Hírportál

Trump levészmadarazta Faucit

2020. július 20., hétfő 09:51 | aznap frissítve

Vasárnap remek interjút közölt a Fox News Donald Trump amerikai elnökkel. Az interjú minden pillanata aranyat ér, de természetesen szóba került a koronavírus-járvány is. Trump tökéletesen meg van győződve arról, hogy ő mindent szuperül csinált eddig a járvány során.

Az interjúban a Fehér Ház legfőbb koronavírus-tanácsadóját, az Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját, Anthony Faucit

vészmadárnak

nevezte. Amikor a riporter annak kommentálását kérte tőle, hogy az Egyesült Államok napi Covid-19-halálozási adatai 1000 körül vannak, ennyit reagált:

Annyi, amennyi.

Az interjúban előkerült a Trump által elvégzett, és állítása szerint remek eredménnyel zárult intelligenciateszt is, amelyről azóta kiderült, hogy egy demens emberek kiszűrésére szolgáló vizsgálat, amelynek egyik kérdése, hogy az illető képes-e felismerni egy elefántot. Trump, amikor ezzel szembesítették, határozottan érvelt amellett, hogy a kiemelkedő mentális képességek fokmérője az elefánt felismerésének képessége.

Az interjú egyébként a Fox Newshoz képest kifejezetten kritikus volt az elnökkel szemben, a riporter, Chris Wallace az amerikai halálozási adatokra többször visszatért, és nem hagyta rá Trumpra, amikor az azzal próbált érvelni, hogy a fertőzöttek számához viszonyítva az amerikai mortalitás az egyik legalacsonyabb a világon. Egy ponton a riporter kijelentette, hogy

ez nem igaz, uram,

mire Trump a sajtósához fordult, és a halálozási adatokat kérte tőle, majd a papírt lobogtatva megjegyezte, hogy „remélem, ez benne lesz az adásban, mert ez mutatja, hogy működik a fake news”. Erre Wallace csak annyit mondott, hogy „nem gondolnám, hogy én álhíreket [közlök]”.

Amikor azzal szembesítették Trumpot, hogy korábbi megszólalásaiban azt jövendölte, hogy a koronavírus egyszer csak magától eltűnik, az elnök természetesen ebbe is beleállt:

Idővel igazam lesz, el fog tűnni. Még egyszer mondom: el fog tűnni, igazam lesz.

Miután a riporter megjegyezte, hogy ez eddig nem jött be, és nem érzi-e úgy az elnök, hogy e megszólalások hiteltelenítették őt, kiderült, hogy Trump meglepő módon egyáltalán nem érzi így.

„Én nem gondolom ezt, és tudja, miért nem? Mert eddig valószínűleg mindenki másnál többször volt igazam.”

Az elnök szerint azért emelkednek az amerikai esetszámok, mert többet tesztelnek. De ez sem igaz.

(Guardian)

Rovatok