Index Vakbarát Hírportál

2012-ben megjósolták a tudósok, hogy 2020-ban eljő az amerikai káosz

2020. július 21., kedd 10:14

Peter Turchin, a Cunnecticuti Egyetem evolúcióbiológusa az Egyesült Államok teljes addigi történetének társadalomdinamikáját elemezve azt az előrejelzést tette tanulmányában, hogy 2020-ban erőszakos felfordulás lehet úrrá Amerikán. Vannak, akik szerint a George Floyd rendőri meggyilkolása után kitört zavargások, illetve a koronavírus-járvány pártvonalak mentén gyökeresen eltérő fogadtatása beteljesíteni látszanak Turchin jóslatait.

A kutató cikkében konkrétan az 1780 és 2010 közötti erőszakos politikai megmozdulásokat (zavargásokat, lincseléseket, terrorizmust), és az utánuk következő viszonylagosan békés periódusokat elemezte. Az ismétlődő fellángolásokban mintázatot fedezett fel: úgy találta, hogy a történelem nagyjából 50 évenként ismétli önmagát. Turchin elemzése szerint az Egyesült Államokban 1870, 1920 és 1970 körül voltak kifejezetten erőszakosak a mindennapok. Ha továbbgondoljuk e sorozatot, a következő időpont 2020-ra jön ki.

Az ötvenéves periodicitást Turchin azzal magyarázta, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek miatt kitört erőszakos események elmúltával a társadalom egy ideig - nagyjából az egy emberöltőnek megfelelő 20-30 évig - igyekszik orvosolni a korábban összetűzéseket okozó problémákat. Ez ideig-óráig működik is, és ez évtizedekig tartó békésebb időszakot eredményez. Amikor azonban felnő a következő generáció, a korábbi problémák elkezdenek újra a felszínre törni, és egy-két évtized alatt újra eléri a társadalmi elégedettség mértéke a gyúlási hőmérsékletet.

Az erőszak Turchin mostani Live Science-nel küldött nyilatkozata szerint az erőszakos események előrejelzését az őket megelőző trendek teszik lehetővé, amelyeket az emberek csökkenő életminősége, illetve az eliten belüli, hatalomért zajló konfliktus erősödése jellemez leginkább. "Ezek a trendek mára sem tűntek el, ráadásul a rossz irányba haladnak. Emiatt egyre több fellángolás várható, amelyeket más kiváltó tényezők indíthatnak be"

Ilyen kiváltó tényező lehet egy jól azonosítható közösséghez tartozó ember hatósági megölése vagy egy világjárvány is. ugyanakkor a kutatók azt is megjegyzik, hogy az erőszak spirálja nem sorsszerűen működik, azt az emberek döntései mozgatják. Vagyis a társadalmon múlik, hogy az egyre romló külső körülmények közepette is a további polarizáció vagy a deszkaláció irányába mozdul el. 

Rovatok