Index Vakbarát Hírportál

A brit kormány aktívan kerülte az orosz kiberkémkedés és dezinformációs kampány kivizsgálását

2020. július 21., kedd 14:54

Az orosz hekkerek által Nagy-Britannia ellen kivitelezett kiberkémkedési és álhírterjesztési erőfeszítésekről szóló jelentést most hozták nyilvánosságra. A jelentést a brit parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága készítette. A legnagyobb felzúdulást okozó megállapítása szerint

az Egyesült Királyság kormány aktívan kerülte, hogy kivizsgálja a Brexit-, illetve a skót függetlenségről szóló népszavazásokba való orosz beavatkozást.

A bizottságban részt vevő parlamenti képviselők szerint az ország az orosz kiberhadviselés első számú célpontjai között van, így a kormánynak azonnali ellenlépéseket kell tennie. Vagyis kellett volna már korábban, így mostanra már csak futhatnak az események után. 

A képviselők azért is kritizálták Boris Johnson kormányát, amiért az magyarázat nélkül halogatta hosszasan a jelentés nyilvánosságra hozatalát. A kormány tagadja, hogy a rájuk nézve igencsak negatív iratot politikai előnyszerzés szándékával próbálták visszatartani. 

Dominic Raab külügyminiszter a jelentés publikálása után azt írta a Twitterre, hogy "Eddig is egyértelműen kijelentettük, hogy Oroszországnak fel kell hagynia az Egyesült Királyság és szövetségesei elleni támadásaival. határozottan megvédjük az országunkat, a demokráciánkat és az értékeinket egy ilyen ellenséges országtól."

A jelentésnek csak az államtitkoktól megszűrt változatát hozták nyilvánosságra, a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny részeket törölték a publikus verzióból. Az ugyanakkor kiderül belőle, hogy miközben a brit kormányok tárt karokkal fogadták a betelepülni vágyó orosz oligarchákat, az orosz manipuláció témakörében a brit hatóságok egyike sem szívesen vizsgálódott, inkább lepasszolták az ügyet (az angol szólás szerint "forró krumplinak" érzeték a dolgot).

Steward Hosie bizottsági tag egyértelműen fogalmazott a BBC tudósítása szerint:

a kormányban senki sem akarta megpiszkálni az orosz befolyásolás ügyét még egy 10 láb hosszú bottal sem, és azért nem tudta senki, hogy Oroszország megpróbált-e beavatkozni a 2016-os EU [Brexit] népszavazásba, mert ezt senki sem akarta tudni.

Rovatok