Index Vakbarát Hírportál

Az évszázad végére kihalhat a jegesmedve

2020. július 21., kedd 12:59

A jegesmedvék régóta a klímaváltozás elleni küzdelem zászlóshajó-állatai, az ő balsorsukon keresztül szokás bemutatni a globális felmelegedés teljes ökoszisztémákat romba döntő hatásait. A Torontói Egyetem kutatása most kimutatta, hogy e szerepükre valóban rászolgáltak, hiszen a faj populációi az arktikus jég visszahúzódása miatt a túlélés határán táncolnak.

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2100-ig kihalhat a jegesmedve.

A jegesmedvék a vízen úszó jég nélkül nem tudnak a fókákra vadászni. Ha a jég elolvad vagy felaprózódik, a medvéknek hosszú utat kell megtenniük a parton, hogy élelmet szerezzenek. Ez kimeríti őket, miközben semmi sem garantálja, hogy máshol nagyobb szerencsével járnának. Az éhező medvék bekényszerülnek az északi településekre is, ahol konfliktusba kerülnek a lakosokkal, amelyből nem ők kerülnek ki győztesen.

A jegesmedvék már most is a világ tetején csücsülnek. Ha eltűnik a jég, nem lesz hová menniük

- nyilatkozta a kutatás vezetője, Molnár Péter a BBC-nek. A jegesmedvék a jelenlegi besorolás szerint kihalással veszélyeztetettek, és az egyedszámcsökkenésük oka egyértelműen az éghajlatváltozás. A Nature Climate Change folyóiratban közölt tanulmány a közelmúltbeli trendek alapján modellezi a jegesmedvék egyedszámának várható jövőbeli alakulását, ami sajnos valószínűleg néhány évtized múlva beleáll a földbe.

A medvék energiafelhasználása alapján kiszámolták azt is, hogy meddig húzhatják az állatok. Eszerint először a bocsok fognak kiveszni. Bár fognak születni újabb kölykök, az anyamedvének egy idő múlva már nem lesz elég tápláléka ahhoz, hogy anyatejet tudjon termelni a számukra, és a bocsok éhen fognak halni.

Az északi sarkvidék különböző részein élő jegesmedve-populációk eltérő időpontokban fognak összeomlani. A jövő idő csak részben indokolt, mert egyes populációk már most is a végóráikat élik. Ha a nagy üvegházgáz-koncentrációt feltételező forgatókönyvet vesszük alapul, akkor szinte minden jegesmedve-populáció össze fog omlani az évszázad végéig. De még ha mérsékelni tudjuk a légköri széndioxid koncentrációját, sok populáció akkor is menthetetlen lesz.

Rovatok