Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas értékben lopott információkat két kínai hekker

2020. július 21., kedd 21:46

Az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt két kínai hekker ellen, akik állítólag több százmillió dollár értékben loptak egy ipari és kereskedelmi titkokat a kínai kormánnyal együttműködésben. Legutóbbi támadásaik célpontjai legalább négy olyan vállalat volt, amely a Covid-19 elleni vakcinát kutatja.

Az éppen Kínában élő 34 éves Li Hsziao-jut és a 33 éves Tong Csia-sit azzal vádolják, hogy aktív vezetői voltak a több mint tíz éve tartó támadásoknak, és a műveletekben tizenegy országban több száz vállalatát támadták meg.

Azt mondják az amerikai szövetségi ügyészek, hogy nemcsak a pénzért csinálták, tevékenységükben meghatározó volt, hogy a kínai kormányt és ügynökségeket is információkkal lássák el.

Egyelőre nem tudni, hogy a koronavírussal kapcsolatban is szereztek-e információkat, a vádból azonban kiderül, hogy katonai műholdprogramokról, katonai vezeték nélküli hálózatokról és kommunikációs rendszerekről, mikrohullámú és lézeres rendszerekről loptak adatokat.

Nem valószínű, hogy a két férfi valaha egy amerikai bíróság közelébe kerül, és az amerikai igazságügyi tárca is azt mondja, a bejelentés elsősorban a két hekkere nyilvános azonosításáról szól, és ezzel is igyekeznek ráirányítani a figyelmet Kínai káros online tevékenységeire.

(ABC News)

Rovatok