Index Vakbarát Hírportál

Újraindítják a gyermekbénulás-oltásokat, mert járvány fenyeget

2020. július 22., szerda 09:29

A Covid-19-világjárvány miatt világszerte le kellett állítani a gyermekbénulás (polio) eltörlését célzó oltókampányokat. Most azonban a kockázat dacára újra kell indítani, mert a modellszámítások azt mutatják, hogy immunizálás hiányában robbanásszerű járványok törhetnek ki.

Először Burkina Fasóban, majd Pakisztánban kezdik újra oltani a gyerekeket, a WHO polioprogramja vezetői szerint. Márciusban azért kellett leállítani a programot, mert senki sem tudta, hogy vajon az oltások folytatásával nem okoznak-e nagyobb bajt (a koronavírus terjesztése révén). Az adatok alapján ma már úgy értékelik, hogy e döntés ára hatalmas volt. 

Az Imperial College London járványmodellezői szerint sürgősen oltani kell a gyerekeket, mert a hamarosan elkezdődő csúcsidőszakban a népességben cirkuláló poliovírusok száma exponenciális növekedésnek indulhat. Ez pedig kontrollálhatatlan, sok országra kiterjedő járványokat eredményezhet – tudósít a Science

A modellek szerint azokon a területeken, ahol a Covid-19 már most is erőteljesen terjed, ott a poliokampányok valószínűleg nem játszanak ebben jelentős szerepet. Ellenben ott, ahová a koronavírus még nem jutott el, valóban nagy a veszélye annak, hogy éppen a poliooltás miatt hurcolják be. Ezért el kell kerülni azt, hogy az oltásokat beadó szakemberek a (koronavírus által) súlyosan érintett területekről utazzanak a viszonylagosan biztonságos régiókba.

A polio Pakisztánban és Afganisztánban jelenti a legsúlyosabb veszélyt, és ott a koronavírus nélkül is romló tendenciák mutatkoztak. Pakisztánban egy év alatt 2018-ról 2019-re 33-ról 176-ra emelkedett a gyermekbénulásos megbetegedések száma. Afganisztánban – ahogy nyugaton is – növekszik az oltásellenesség az emberek között terjedő szóbeszéd, illetve a talibán oltástilalma hatására.

Rovatok