Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus-leállás miatt jelentősen csökkentek a föld rezgései

2020. július 24., péntek 09:35

Minthogy a globális leállást előíró rendelkezések miatt az emberi tevékenység sokkal alacsonyabb szintre csökkent, a normális élet okozta szeizmikus rezgések is érezhetően gyengébbek lettek.

A szeizmológiai mérőberendezések ma már olyan érzékenyek, hogy a nagyobb emberi tömegek (például futballmeccsek) keltette rezgéseket is érzékelni képesek. A belga Királyi Obszervatórium szeizmológusa, Thomas Lecocq arra lett figyelmes, hogy a belgiumi karantén bevezetése után drasztikusan visszaesett a szeizmográfok által regisztrált vibrációk mértéke.

Ezután kapcsolatba lépett más szakemberekkel, és összesen 268 szeizmométer adatait elemezték világszerte. Mindenhol hasonló jelenséget tapasztaltak. Kínában kezdődött a vibrációk elcsitulása januárban, majd Európában folytatódott, és innen terjedt át Amerikára, a járvánnyal együtt. 

Mindez nem meglepő, ugyanakkor a kutatók sem gondolták volna, hogy ilyen nagy arányú lesz a csökkenés. Mindez arra utal, hogy az emberi tevékenység milyen jelentős szeizmológiai hatásokat kelt világszerte. 

Egy Srí Lanka-i szeizmológiai állomás például 50 százalékos csökkenést regisztrált a rezgési zajban, egy barbadosi obszervatórium 45 százalékos, a New York-i pedig tizedével kisebb vibrációkat érzékelt.

(New Scientist)

Rovatok