Index Vakbarát Hírportál

Lézerpuskát villantott az amerikai haditengerészet

2020. július 27., hétfő 12:13

Különleges fegyver látható az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) egyik matrózánál, írja a The War Zone arról a vasárnap Twitteren közzétett fényképen, ami a USS Minnesota (SSN 783), Virginia-osztályú, nukleáris meghajtású támadó tengeralattjáróról készült.

A fotó még 2019. december 20-án készült, amikor a tengeralattjáró visszatért bázisára, a grotoni haditengerészeti kikötőbe (Connecticut), de csak most kapott figyelmet, miután a U.S. Navy Twitteren ezzel karácsony előtti pillanatképpel köszöntötte a 2020. július 9-én fontos katonai dicséretben részesült tengeralattjárót és legénységét (a díj neve: Meritorious Unit Commendation, kb: Dicséretre Érdemes Egység):

A fotón a tengeralattjáró tornya látható, és azon négy tengerész. Közülük a bal oldali az igazán érdekes, az ő mellkasán keresztbe vetve lóg egy fegyver, amit mostanáig nem nagyon láthatott a szélesebb nyilvánosság. A távcsöves puska (jobb híján nevezzük puskának) nem más, mint egy precíziós lézer, ami a tengeralattjáró védelmi rendszereinek része.

A tengeralattjárók a leginkább akkor sérülékenyek, amikor valamiért a felszínen kell hajózniuk, ekkor vannak legjobban kitéve a nehezen elhárítható támadásoknak. Ilyen támadások az utóbbi időben nem a hagyományos hadviselés technikáival történhetnek, sokkal inkább különféle felfegyverzett barkácsdrónok, távirányítású, robbanóanyaggal megrakott csónakok alkalmazására kell számítania a haditengerészetnek (emlékezetes milyen pusztítást tudott okozni 2000-ben a USS Cole rombolónak az adeni kikötőben 200-300 kilogramm C4 plasztik robbanószerrel nekivezetett csónak: 17 matróz meghalt, a hajóban 250 millió dolláros kár keletkezett).

A USS Minnesota tengerészénél látható fegyver (hívhatjuk mondjuk lézeres vakítópuskának) alapvetően emberre nézve veszélytelen, alkalmazásával a támadó eszközök érzékeny elektronikai eszközeit, optikai szenzorait, kameráit lehet szempillantás alatt tönkretenni, ami egy váratlan támadás esetén életmentő lehet. A fegyver lelke egy valószínűleg nagyban módosított, kellően erős, zöld lézernyalábot kibocsátani képes szerkezet, a B.E. Meyers Glare LA-9/P, olvasható aThe War Zone cikkében.

Az LA-9/P lézerpuska képes több kilométeres távolságból kiiktatni, de legalábbis összezavarni, elvakítani egy ellenséges támadó eszköz rendszereit, ami ha nem is akasztja meg a támadást, de időt tud nyerni vele a megtámadott hajó, tengeralattjáró. Az LA-9/P gyári változata elviekben emberre nem ártalmas, vakító hatása nem maradandó.

A U.S. Navy több hajóján is rendszeresített már ilyen puskákat, és persze ennél jóval erősebb, nagyobb hatótávolságú lézer (az ODIN) is üzemel már az amerikai hadiflotta egyik rombolóján.

Rovatok