Index Vakbarát Hírportál

Mikor, ha nem most? Töltsenek egy hetet a csillagok alatt!

2020. július 28., kedd 09:32

Augusztus 10 és 16. között tartják hazánkban az "Egy hét a csillagok alatt" című közhasznú, ismeretterjesztő, nonprofit rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét.

A csillagnéző hét ideje alatt több mint tizenöt helyszínen várják észlelési programok az érdeklődőket: távcsöves bemutatók, csillagképtúrák, ismeretterjesztő előadások és nem utolsósorban hullócsillag-vadászat is, az említett héten tetőzik ugyanis a Perseida meteorraj.

A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló az augusztusi égbolton: megfigyelhető majd egyebek mellett a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis, valamint, kis szerencsével, még a NEOWISE-üstökös is.

A programok listája folyamatosan frissül, a szervezők szívesen fogadják minden csillagászati egyesület és szakkör, amatőr csillagász vagy asztrofotós jelentkezését, akik szívesen megosztanák az égbolt megfigyelésének élményét másokkal is.

A részletes programokért érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt Facebook-eseményére, a kezdeményezés oldalán és ebben a blogbejegyzésben pedig további hasznos tippeket, információkat találhatnak az érdeklődők. A programsorozatban részt vevő bemutatóhelyszínek aktuális listája:

(Borítókép: a NEOWISE üstökös 2020. július 19-én. Fotó: Nagy Attila Károly/Index)

Rovatok