Index Vakbarát Hírportál

Új rektort neveztek ki a Soproni Egyetem élére

2020. július 29., szerda 18:59 | aznap frissítve

Új rektort neveztek ki az alapítványi fenntartásba került Soproni Egyetem élére, Náhlik Andrást Fábián Attila váltja, írja az MTI.

A felsőoktatási intézmény fenntartója augusztus 1-től az állam helyett a Soproni Egyetemért Alapítvány, amely kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. 

Az alapítvány azt írja közleményében, hogy az állam továbbra is finanszírozza az egyetem működését, a hallgatók továbbra is tanulhatnak államilag támogatott képzésekben és részesülhetnek ösztöndíjakban. Úgy fogalmaznak, kutatás-, fejlesztés- és innovációorientált, magas szakmai színvonalú egyetem kialakítását tűzik ki célul, amelyben fenntartható, takarékos és jó színvonalú infrastrukturális háttér biztosítja majd az oktatók, kutatók, dolgozók és hallgatók munkájához a megfelelő feltételeket. 

Az alapítványhoz 2021. január 1-jén csatlakozik az Erdészeti Tudományos Intézet és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., amely valamennyi kar számára „fejlődési lehetőséget biztosít, javítja az egyetem oktatási, kutatási potenciálját és pályázati eredményességét” – írták.

Hozzátették, az erdőgazdaságokkal és a nemzeti parkokkal közvetlenebb együttműködést terveznek, amellyel a képzések gyakorlati megerősítését szeretnék elérni. „Az egyetem fejlődésében kulcsfontosságú az otthont adó várossal való közös gondolkodás és fejlesztési stratégia kialakítása” – olvasható a közleményben. 

Az Országgyűlés május 19-ei döntése értelmében – a budapesti Corvinus Egyetem után – 2020. augusztus 1-jével további hat felsőoktatási intézmény, köztük a Soproni Egyetem alapítói és fenntartói jogai kerülnek az államtól vagyonkezelő alapítványokhoz. Új struktúrában működik tovább az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is. 

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerint az új finanszírozás előnye, a hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságot szem előtt tartó szemlélet, amelyet a 2022-től ágazati szinten bevezetendő, előre rögzített teljesítménymutatók alapján, a különböző feladatok sajátosságait figyelembe vevő új finanszírozási elvek támogatnak. A modellváltás első példája a Budapesti Corvinus Egyetem volt.

Rovatok