Index Vakbarát Hírportál

Lenyűgözően részletes kozmikus pillangót fotózott az ESO

2020. július 30., csütörtök 15:53

Minden eddiginél részletesebb felvételt készített a szimmetrikus alakja miatt pillangóra hasonlító, csodás színekben pompázó, szövevényes mintázatú NGC 2899 katalógusjelű gázbuborékról az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (Very Large Telescope – VLT), melyen még a planetáris köd halvány körvonalai is látványosan ragyognak a háttércsillagok előtt – olvasható az ESO honlapján.

Az NGC 2899 hatalmas gázfelhői két fényévre is kiterjednek a köd központjától, az akár tízezer Celsius-fokot is meghaladó forró gázcsomók pedig fényesen ragyognak a Tejútrendszer háttércsillagai előtt. A központi csillag ultraibolya fénye a főleg hidrogénből álló gázburkot vörös, míg a beljebb található, oxigénben gazdagabb régiókat kék fénylésre készteti. A déli Vitorla (latinul Vela) csillagkép irányában valahol 3000 és 6500 fényév távolság között elhelyezkedő képződménynek két központi csillaga is van, a csillagászok megfigyelései szerint ez kölcsönzi neki a majdnem szimmetrikus megjelenést.

A csillagászok az ESO Chilében működő VLT távcsőrendszerét felépítő négytávcsőegység (UT) egyikén működő FORS műszer segítségével tudták az NGC 2899-et ilyen kiemelkedő részletgazdagsággal megörökíteni. A FORS többek közt szerepet játszott egy gravitációshullám-forrás elektromágneses fényének felfedezésében, vizsgálták vele az első ismert csillagközi kisbolygót, és használják az összetett planetáris ködöket alakító fizikai folyamatok mélyebb megértésére is. A felvétel az ESO Kozmikus Gyöngyszemek (Cosmic Gems) programjának keretében készült.

Rovatok