Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas hibát találtak az Apple biztonsági csipjében

2020. augusztus 3., hétfő 14:36 | aznap frissítve

Az Apple mobil eszközeinek egyik legkevésbé látványos, mégis közkedvelt része a Biztonságos Enklávé, angolul Secure Enclave nevű társprocesszor, amely az adatok titkosítását, valamint a jelszavak, ujjlenyomatok és banki adatok védelmét biztosítja. A hatóságok legnagyobb bánatára, akik emiatt nem férnek hozzá könnyen a bűnözők iPhone-on, iPaden vagy Macen tárolt adataihoz.

Most kínai hekkerek, a Pangu Team tagjai azt állítják, hogy találtak egy javíthatatlan hibát a csipben, és ennek hála hozzá tudnak férni a privát kulccsal titkosított adatokhoz. Bejelentésük arra utal, hogy a hiba a csip hardverében van, nem valamilyen szoftveres összetevőben, hiszen azt mondják, hogy az Apple ezt nem tudja javítani.

Apró öröm a bajban, hogy csak a jó régi, iPhone 5S-ben bevezetett A7 csiptől egészen az A11 Bionic csipig bezárólag férnek hozzá a titkosításhoz, vagyis az iPhone X az utolsó olyan eszköz, mely az új módszerrel támadható. Még nem derültek ki részletek a törés módszeréről, az ilyen típusú támadásokhoz általában közvetlenül hozzá kell férni az eszközhöz, szóval azoknak kell igazán aggódniuk, akiktől elloptak vagy elvesztettek egy iPhone X-et, vagy egy annál is régebbi készüléket.

9to5Mac

Rovatok