Index Vakbarát Hírportál

Elindult a világ első teljesen 5G hálózata

2020. augusztus 6., csütörtök 09:24 | aznap frissítve

A világon elsőként az amerikai T-Mobile tette meg azt a nagy lépést, hogy az Egyesült Államokban az országos 5G hálózatát új generációs berendezésekkel szolgálja ki. Mint azt korábban megírtuk, az 5G bevezetése két nagyon fontos lépésből áll, és a mobilszolgáltatók többsége még vegyesen használ 4G és 5G rendszereket.

Első lépésként mindenki a rádiós egységeket cserélte le, vagy frissítette, hogy azok képesek legyenek az 5G-nek kiosztott frekvenciatartományokban működni, így tett hazánkban is a Telekom és a Vodafone az 5G-vel lefedett területeken. Ezek a rádiós egységek viszont még a 4G LTE hálózat belső rendszereire, annak a magjára támaszkodnak. Az utóbbit cserélte le a T-Mobile USA 5G-re.

A közzétett térképeik alapján elég jó 5G lefedettséget biztosítanak az ügyfeleiknek: 7500 településen 250 millió embert ér majd el az új hálózat.

Ennek a fejlesztésnek hála elvileg 40 százalékkal csökkent a hálózat válaszideje, és további 20-30 százalékkal nőtt az amúgy is jó letöltési és feltöltési sebesség. Emellett a telefonok akkuját is kíméli az új hálózat, ha azok is képesek tisztán 5G-n működni. Hogy minden felhasználói eszköz rendesen működjön, a T-Mobile egy ideig párhuzamosan működteti a teljesen 5G és a vegyesen 4G-5G rendszereit.

VentureBeat

Rovatok