Index Vakbarát Hírportál

A szenátus megszavazta, hogy az amerikai kormányzati dolgozók nem tölthetik le a TikTokot

2020. augusztus 6., csütörtök 21:28

Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok kínai videómegosztó alkalmazás telepítését és használatát kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein – írja az MTI.

A TikTok nagyobb nemzetbiztonsági kockázatot jelent, s ezért nincs helye kormányzati telefonkészülékeken

– írta a Twitteren a javaslat republikánus társszerzője, Josh Hawley. Később kiadott közleményében a politikus bátorítónak nevezte a szenátorok egyetértését az ügyben, s leszögezte, hogy döntésével a szenátus "felelősségre vonhatónak tartja a Kínai Kommunista Pártot, és mindazokat a vállalatokat, amelyek csak eleget akarnak tenni Kína ajánlatának".

A képviselőház már júliusban megszavazta a tiltást, mely szerint a szövetségi alkalmazottak nem tölthetik le kormányzati informatikai eszközökre a TikTokot. A kongresszus mindkét házának szavazása után a törvényjavaslatot Donald Trump amerikai elnöknek kell aláírnia.

A TikTok ellen, amely a ByteDance kínai cég leányvállalata, több kormányzati kifogás merült fel, és mind Trump, mind Mike Pompeo külügyminiszter nyíltan bírálta a céget. Álláspontjuk szerint ugyanis az alkalmazás révén a TikTokhoz amerikai állampolgárok adatai kerülnek, s egy 2017-ben Pekingben elfogadott törvény értelmében a kínai vállalatok kötelezhetőek arra, hogy együttműködjenek a kínai nemzetbiztonsági szervekkel.

EGYELŐRE NINCS ARRA BIZONYÍTÉK, HOGY A TIKTOK VALAHA IS ILLEGÁLISAN ADOTT VOLNA ÁT SZEMÉLYES ADATOKAT A KÍNAI ÁLLAMPÁRTNAK, AHOGY ARRA SEM, HOGY TÖBB ADATOT GYŰJTENE BE, MINT PÉLDÁUL A GOOGLE VAGY A FACEBOOK.

A múlt héten Satya Nadella, a Microsoft amerikai informatikai óriáscég elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a ByteDance-szel a TikTok megvásárlásáról. Az ügyletet Trump is támogatásáról biztosította, igaz, hozzátette, hogy az üzletkötés hasznából a pénzügyminisztériumnak, vagyis a kincstárnak is részesülnie kell.

A The Washington Post című lap a csütörtöki számában arról írt, hogy a Microsoft azért akarná felvásárolni a TikTokot, mert a videómegosztó több milliárdnyi videója segíthet a beszédet és képeket értelmező és alapvető feladatok ellátására alkalmas mesterséges intelligencia kifejlesztésében. A TikTok több milliárdnyi videóját különböző etnikumú és foglalkozású emberek töltötték fel, és ez lehetőséget ad a Microsoftnak a mesterséges intelligencia "tanítására" szolgáló modellek kialakítására. A cég nagy vetélytársainak, a Google-nek és az Amazonnak már megvan a maguk videós adatbázisa: a Google-nek a Youtube, az Amazonnak pedig a Twitch.

Rovatok