Index Vakbarát Hírportál

Földrengést érzékelő eszköznek is használná a Google az androidos telefonokat

2020. augusztus 11., kedd 16:07

Több androidos újdonságot is bejelentett a Google, amik hamarosan elérhetővé válnak. Frissült például az Android Auto, a vészhelyzeti helymeghatározó szolgáltatás, sőt kiegyensúlyozottabb alvást is ígér az Android órájába kerülő elalvást segítő frissítésekkel.  De a bejelentett újítások közül a legizgalmasabb mindenképpen a globális földrengés-észlelési rendszer, Kaliforniában pedig a földrengés-értesítési szolgáltatás. 

A Google lényegében egy szeizmométerré alakítja az androidos telefonokat, mert a cég szerint a készülékbe épített giroszkópok elég érzékenyek ahhoz, hogy a P-hullámokat, azaz a longitudinális térhullámokat érzékeljék. Ezek a földrengés utáni első hullámok. Ha a telefon úgy érzékeli, hogy földrengést észlelt, akkor azt jelzi egy központi szervernek, ami meghatározza, hogy valóban földrengés volt-e. Egyelőre névtelenül használná fel ezeket az adatokat a Google, hogy pontosabb képet tudjon adni, hogy hol is volt földrengés, vagy milyen messze lehetett érezni a hatását. Idővel azonban képes lehet arra is, hogy riasztásokat küldjön. 

Kaliforniában már itt tart a dolog, ugyanis az Egyesült Államok Földtani Felügyeletével (USGS) hozta létre a Google Shake Alert hálózatot, ami 700 szeizmométer adatait használja, és figyelmeztetést küld, hogy a közelben földrengést érzékeltek, azonnal keressen menedéket mindenki. A cég szerint már ez a néhány másodperc elég arra, hogy mindenki eldobjon mindent, és menedéket keressen, vagy kirohanjon a házból. 

Rovatok