Index Vakbarát Hírportál

Emberi hajat gyűjt Mauritius, hogy felfogják az olajszennyezést a vízen

2020. augusztus 11., kedd 11:00

Július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon Mauritiusnál a panamai zászló alatt hajózó, Vakasio (Wakashio) nevű, rakomány nélküli japán teherhajó. A hatóságok pénteken ökológiai vészhelyzetet hirdetettek, eddig több mint 1000 tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A szakemberek attól is tartanak, hogy ha a hajótest kettétörik, még több gázolaj kerülhet a vízbe. 

A szigetállam Franciaországhoz és az ENSZ-hez fordult segítségért, de japán szakértők is segítik a teherhajó mentését. Közben a helyiek próbálják menteni az élővilágot, és mindent megtesznek, hogy begyűjtsék az olajat. Cukornádlevelekkel, műanyag palackokkal és régi harisnyákkal próbálkoznak, sőt

lakosok és önkéntesek borotválják le a hajukat, hogy azt használják a szennyeződés terjedésének megállítására. 

A helyi fodrászatok ingyenes hajvágást ígérnek, és sokan más országokból is küldenek hajat. A módszer szerint az emberi haj felszívja és megköti az olajat, de a vizet nem, majd utána be lehet gyűjteni a víz felszínéről. A módszert a tudósok is elismerik, az azonban nem olyan egyértelmű, hogy valójában mennyi hajra lenne szükség egy ilyen méretű olajszennyeződés felszámolására. 

Rovatok