Index Vakbarát Hírportál

A viharok és záporok légzési nehézséget okozhatnak az idős embereknél

2020. augusztus 11., kedd 12:58

Az eddigi legátfogóbb kutatás jelent meg arról, hogy van összefüggés a zivatarok és a légzési nehézségben szenvedő betegek állapotának változása között. A tanulmány készítői 14 év adatait vizsgálták arra vonatkozóan, hogyan változott a sürgősségi osztályra légzési nehézségekkel érkezők száma zivataros időjárás környékén, különösen azoknál, akik asztmában vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvednek. 

A kutatók már 1980 óta gyanítják, hogy a zivatarok hatással lehetnek az egészségre. Ahogyan a kánikula is kihat az emberekre, vagy beszélhetünk frontérzékenységről, úgy a zivatarok is befolyásolják az egészséget. Azt már korábban bebizonyították, hogy az alvási apnoé súlyosbodhat a viharral járó légköri nyomásváltozás miatt, és mindenki ismeri azt a régi bölcsességet, hogy a vihar közeledte ízületi fájdalommal is járhat. 

A most megjelent kutatásban 1999 és 2012 közötti időjárási adatokat vetettek össze az idősek egészségügyi adataival. Különösen arra voltak kíváncsiak, hogy a villámlással járó zivatar során hogyan alakul a sürgősségi osztályra légzési nehézséggel jelentkező emberek száma. A vizsgálat során szerény, de azért jól látható növekedést figyeltek meg a vihar körüli napokban, különösen az asztmás és obstruktív tüdőbetegség tüneteit mutató 65 év feletti betegek száma növekedett meg.  

Korábban úgy gondolták, hogy ezt az eső utáni pollenszennyezettség váltja ki, de most egyértelmű lett, hogy a viharok megjelenése előtt pár nappal kezd el növekedni az esetek száma, és a vihar után egy-két nappal újra visszaáll az átlagos szintre. Azt nem állítják a kutatók, hogy a pollen nem befolyásolná egy asztmás egészségi állapotát, viszont észrevették, hogy a hőmérséklet és a légszennyezés részecskéi észrevehetően megemelkedtek röviddel a vihar előtt. 

Mivel a klímaváltozás miatt elképzelhető, hogy sokkal több vihar és zivatar alakul ki, így a kutatók azt tanácsolják: érdemes jobban odafigyelni a krónikus légzőszervi betegségben szenvedő idős embereknek az időjárás változására, és az orvosoknak is fel kell készíteniük őket, mit tehetnek abban az esetben, ha légzési nehézséget éreznek egy vihar közeledtével. 

Rovatok