Index Vakbarát Hírportál

316 millió dolláros szerződést köthet Elon Musk cége az Egyesült Államok hadseregével

2020. augusztus 12., szerda 16:30

Elon Musk cége, a SpaceX köthet szerződést az Egyesült Államok hadseregével, hogy az amerikai légierő nemzetbiztonsági szempontból titkosnak minősített rakéta fellövéseit segítse. 

Az utóbbi időben felröppentek olyan hírek, hogy meggyengült a SpaceX és Elon Musk, így a most kötött 316 millió dolláros szerződés minden bizonnyal stabilizálja a helyzetet. Korábban egyébként Musk kétszer is beperelte a hadsereget, mert sorra kizárták őket a hasonló tenderekből. 

Az első rakétafellövés a SpaceX közreműködésével 2022-ben várható, és a Pentagontól érkező információk szerint 2026-ig még legalább egy tucat másik missziónál működnek együtt Musk cégével, de ennek pontos részleteit nem tudni. A  szerződés a rakétaindítások 40 százalékáról szól. A nagyobb részre, vagyis a fennmaradó 60 százalékra  337 millió dolláros szerződést kötött az Egyesült Államok a United Launch Alliance vállalkozással, ami a Boeing és a Lockheed Martin közös cége, és ők voltak azok, akik 2006 óta eddig mindig megnyerték az állami megbízásokat. Kihagyták a megbízásokból a Northrop Grumman és a Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin céget, de nagyon nekik sem kell bánkódni, hiszen ők a rakéták motorjait szállítják majd. 

Rovatok