Index Vakbarát Hírportál

Súlyos technikai problémák zavarták meg az állami informatikusképzés záróvizsgáját

2020. augusztus 12., szerda 19:55

Szerdán 15-19 óra között lehetett vizsgázni az Újratervezés Program nevű állami informatikusképzés Informatikai alapok című kurzusából, de a vizsgázók nagy számban tapasztaltan technikai problémákat, amelyek ellehetetlenítették a vizsgájukat: vagy már belekezdeni sem tudtak, vagy menet közben szakadt meg. A szervező a hibák észlelése után soron kívüli lehetőséget biztosított, és egy órával hosszabbította meg a 90 perces vizsga elvégzésére rendelkezésre álló időt.

Miután a koronavírus-járvány miatt sok ember munkája veszélybe került, az állam bejelentette, hogy támogatott informatikusképzést indítanak azoknak, akik új szakmát szeretnének szerezni. Ez az Újratervezés Program, amely óriási érdeklődést váltott ki, mégis még az indulása előtti napokban is kisebb káosz övezte, nem volt világos, hogyan is fog kinézni. A szervezők azt sem akarták elárulni, hogy ki készítette a tananyagot, és hogyan költik el a programra szánt uniós forrásokat.

A képzés mindenesetre május végén elindult, és a mai napon, augusztus 12. szerdán 15 és 19 óra közöttre hirdették meg az alapozó kurzus záróvizsgáját. Rengeteg olvasónktól kaptunk panaszokkal teli levelet a vizsga lebonyolításának technikai bakijairól, és az Újratervezés Program Tanuló Szoba nevű nyilvános, önszerveződő segítő Facebook-csoportban is nagyon sokan tették szóvá, hogy erősen akadozott a rendszer, illetve számos vizsgázónak meg is hiúsult a vizsgája a technikai hibák miatt.

Nem indul, lefagy, kidob, kizár

Egyik olvasónk szerint már a vizsgaidőpont kitűzése is katasztrofális volt, "nagyjából négyszer módosítottak rajta". Az online vizsgára a szabályzat szerint 90 perc áll rendelkezésre, és összesen egyszer lehet elindítani. Ha a vizsga bármilyen, akár a felhasználón kívül álló okból, például szerverhiba miatt megszakad, nincs lehetőség folytatni, de még csak újrakezdeni sem.

Sok vizsgázó azonban már belépni sem tudott az oktatófelületre, másoknak a vizsgaprogram nem indult el, vagy ha el is indult, olyan nehézkesen működött, hogy a kérdések alig töltődnek be, illetve egy idő után megszakadt a kapcsolat a szerverrel, és a vizsga sikertelenül zárul. Volt, aki végigért a vizsgán, az eredménye elég is lett volna a sikeres teljesítéshez, de a rendszer nem mentette azt el.

Az egyik olvasónk 15:05-kor lépett be a vizsgafelületre, ahol 14 percen keresztül nézte a monitorán ezt a képernyőt:

Majd amikor az oldal végre mégis frissült, ez a látvány fogadta – a rendszer szerint 1 percet töltött el a programban, és nem is jogosult újra elindítani azt:

Megnyitom a vizsgát, hogy indítás... na erre több perc semmi, se töltés, se szerverválasz. Normális reakció: oldal frissítése. Ami ez után következik, az pótolhatatlan: a vizsga már nem indítható

– írta a Facebook-csoportban egy másik vizsgázó.

Többen jártak úgy, hogy a vizsgát el sem engedte indítani nekik a rendszer, de ennek az okáról semmiféle indoklást vagy magyarázatot nem kaptak. Volt, akit szerverhiba miatt dobott ki a rendszer, erről legalább hibaüzenetet is kapott:

A végeredményt szempontjából mellékes, de akinek sikerült átjutnia a vizsgán, és jól oldotta meg a feladatokat is, olyan részvételi igazolást kapott, amelyen elírták a képzésprogram nevét:

Plusz egy óra, pótvizsga

A visszajelzésekből az is kiderül, hogy voltak olyanok is, akiknek zökkenőmentesen lefolyt a vizsgájuk. Azt nem tudni, hogy milyen arányban érintették a vizsgázókat a problémák.

Mindenesetre a szervezők már a vizsga alatt értesülhettek a problémákról, mert azokat többen is jelezték nekik. A válaszuk azonban eleinte nem volt különösebben konstruktív. Az egyik vizsgázó, aki emailben jelezte a hibákat, ezt a választ kapta: "Sajnáljuk, hogy az Újratervezés Program Záróvizsgájával kapcsolatban problémát tapasztalt. A 2020.08.12 15:00 - 19:00 óra közötti Záróvizsga esetében 90 perce és kizárólag 1 próbálkozási lehetősége van tanulóinknak, plusz lehetőséget nem tudunk biztosítani. Amennyiben az első záróvizsgán nem érte el a 66%-ot úgy hamarosan meghívást fog kapni a Pótvizsgára. Kérjük, figyelje az e-mail fiókját. A pótvizsga időpontja: 2020.08.26. szerda. Köszönjük megértését!"

Más érintettek azonban már arról számoltak be, hogy a szervezők plusz lehetőséget biztosítanak azoknak, akik rajtuk kívül álló technikai okokból nem tudták teljesíteni a vizsgát. Sőt erről aztán a nem érintettek is értesültek, azaz feltehetően minden résztvevő megkapta az üzenetet, függetlenül attól, hogy volt-e már a rendszerben sikerrel teljesített vizsgája.

Az új lehetőség azonban nem új időpont volt, hanem a vizsgázásra eredetileg rendelkezésre álló négyórás időablak meghosszabbítása egy órával, egyúttal egy plusz vizsgaindítási lehetőség. Érdekesség, hogy mivel a vizsgázók eredetileg 90 percen át dolgozhattak a feladatokon, és az egyórás hosszabbításról tájékoztató üzenet – az alábbi kép tanúsága szerint – 18:22-kor érkezett, az érintetteknek akkor is épphogy csak lehetőségük volt a 90 perc felhasználására, ha az emailt már néhány percen belül elolvasták. Aki a sikertelen vizsga után felállt a számítógépétől, annak jó eséllyel nem volt ekkora szerencséje.

Ha a vizsgaprogram működése motivációs eszközként szolgált a programozói ismeretek minél alaposabb elsajátítására, akkor teljes sikernek tekinthető.

Kérdéseinket az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), az Innovatív Képzéstámogató Központnak (IKK), a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnak (NSZFH), illetve az Újratervezés Program honlapján található emailcímre is elküldtük, ha bárhonnan kapunk érdemi választ, frissítjük a cikket.

Frissítés: további anomáliák és furcsaságok

Cikkünk megjelenése után további olvasók is megírták nekünk a tapasztalataikat, illetve felhívták a figyelmünket néhány furcsaságra:

Frissítés: az NSZFH válasza

Cikkünk megjelenésének másnapján választ kaptunk a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól, amely szerint a vizsgázók nagy többsége fennakadás nélkül eljutott a vizsgasor végéig. "A 46.916 vizsgára jogosult tanulóból 33.942 fő vizsgázott (72,3 %) és ebből megfelelt 5.856 fő (17,3%), sikertelen vizsgát tett, a vizsgakérdésekre nem megfelelő választ adott 27.894 fő (82,2%), továbbá 192 fő (0,6%) vizsgája nem volt értékelhető" – írták.

"A program hivatalos honlapján elhelyezett hasznos tudnivalók között előre, külön pontban felhívtuk a résztvevők figyelmét arra, hogy az egyszerre jelentkező terhelés miatt előfordulhat a rendszer lassabb reakciója. Az egyéni vizsgasorok létrehozásánál megnövekedett várakozási idő volt tapasztalható egyes felhasználóknál, így ha valaki eközben frissíteni próbálta a weblapot, a rendszer sikertelen próbálkozásként értékelte. A technikai akadályokba ütköző vizsgázók részére további időkeret biztosítottunk, hogy minél több jelentkező tudja sikerrel zárni a vizsgát."

Bizonyos esetekben felmerülhettek egyéb technikai akadályok, ezért az érintetteknek egy alkalommal lehetőséget biztosítunk a vizsga megismétlésére, akárcsak a sikertelenül teljesítőknek

– zárta válaszát a hivatal. 

Rovatok