Index Vakbarát Hírportál

Mirelit csirkeszárnyon mutatták ki a koronavírust Kínában

2020. augusztus 13., csütörtök 13:48

A kínai hatóságok azt állítják, hogy Brazíliából importált fagyasztott csirkeszárnyakon mutattak ki koronavírust Sencsenben. Nem nevezték meg, hogy milyen márkájú terméken mutatták ki a vírust, de a hatóságok azt elmondták, hogy megvizsgálták azokat, akik közvetlenül érintkezhettek a szállítmánnyal, és mindannyiuk tesztje negatív lett. Mintát vettek a szállítmány többi részéből, és azokat a termékeket is ellenőrizik, amik a boltok polcaira kerültek, a raktárat, ahol a csirkeszárnyakat tárolták, most alaposan fertőtlenítik. 

Néhány napja arról számoltak be a hatóságok, hogy egy Ecuadorból érkező garnélarák-szállítmány csomagolásán is ki tudták mutatni a vírust, július óta összesen hét olyan esetről számoltak be, mikor az ételek  csomagolásán mutatták ki a vírust, ezért a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy legyenek nagyon körültekintőek, mikor külföldről bevitt élelmiszert vásárolnak. A közösségi médiában többen amellett érveltek, hogy tiltsák be a mirelit termékek importját. 

 

Egészségügyi szervezetek – így a WHO és az amerikai járványügyi hivatal – ugyanakkor nyugalomra intenek. Ők sem azt mondják, hogy félvállról kell venni az ilyen eseteket, de emlékeztetnek, hogy a vírus terjedésének nem ez a tipikus módja. Mára a tudomány igazolta, hogy jellemzően a levegőben cseppekben terjed a vírus, ezért valószínűtlen, hogy önmagában a csomagolás veszélyes lenne. 

Azt továbbra is hangsúlyozzák, hogy ennek ellenére kerülni kell, hogy valaki a szeméhez, orrához vagy a szájához nyúljon, miután egy olyan felülethez ért, amin a vírus kimutatható lehet.

Ilyenek az élelmiszerek csomagolásai, a bevásárlókosarak vagy éppen a kapaszkodók, kilincsek is, és minden olyan felület, amihez mások is hozzányúlhatnak. Azt is hangsúlyozzák, hogy az ételekben a vírus nem tud elszaporodni, mert ehhez élő szervezetre, emberre vagy állatra van szüksége. 

Vagyis továbbra is érdemes rendszeresen megmosni a kezet, és nem nyúlni az archoz, orrhoz vagy a szemhez, de az igazán nagy elővigyázatosság a levegőben terjedő vírusok kiszűrése, amire a megfelelő maszkviselés a legalkalmasabb. 

Rovatok