Index Vakbarát Hírportál

A biztonsági övet is be kell csatolni, pedig az se kényelmes

2020. augusztus 13., csütörtök 12:07

A tudományos világ globálisan egyetért abban, hogy a maszkviselés az egyik kulcsmozzanata a koronavírus elleni harcnak. Ennek ellenére nagyon sokan vannak, akik még mindig nem veszik komolyan az egészet, nekik üzen az Amerikai Orvosi Iskolák Szövetsége (AAMC) meglehetősen türelmes, de lényegre törő hangnemben. 

A cél az lenne, hogy minden ember hordjon maszkot, mert akkor minél hamarabb visszatérhetne az élet a normális kerékvágásba, ennek ellenére a sok álhír, hamis információ, félretájékoztatás és politikai állásfoglalás miatt hiába egységes a maszkviselés kérdésében a tudomány, az embereket egy ilyen dologban is sikerült megosztani. 

Amíg nincs gyógyszer vagy vakcina, a maszkviselés az egyik leghatásosabb megelőző eszköz. Minél hamarabb hozzászokik mindenki, annál hamarabb tudunk úrrá lenni a víruson

- mondja dr. Atul Grover, az AAMC egyik vezetője. 

A maszk mindenkit védhetne. Ha mindenki hordaná, akkor több mint 90 százalékkal lehetne csökkenteni a fertőzés átadatását. 

A képlet egyszerű, a maszk védi a viselője környezetében lévőket, vagyis ha mindenki viselné, akkor mindenki környezete, és ezzel együtt saját maga is védve lenne. 

A maszkok csak akkor hatékonyak, ha az orrot és a szájat is takarják, ugyanis a vírus cseppekben terjed a levegőben. Nem csak tüsszentéssel vagy köhögéssel, de beszéd közben, sőt a kilégzéssel is a levegőbe kerülhetnek, ezért kell, hogy ne csak a szájat, de az orrot is megfelelően takarja. Legalább két-, de ideális esetben háromrétegű maszkot kell viselni, nemrég mi is megírtuk, hogy bár minden jobb mint a semmi, a kendők vagy a horgolt, esetleg kötött maszkok nem sokkal jobbak, mintha nem viselne semmit. Fontos, hogy az arc és az orr közötti részen is jól illeszkedjen

erre való igazából az a kis fém szál, nem az 5G befogására.

Beltéren mindig ajánlatos a maszkviselés, mert ott sokkal kedvezőbbek a feltételek ahhoz, hogy nyugodtan terjedjen a vírus, és a kezdeti iránymutatások változásával a gyerekeknek is ajánlott a maszkviselet. Az egy háztartásban élők esetében nyilvánvalóan más a helyzet, azaz senki nem mondja azt, hogy otthon is maszkban kell nézni este a tévét,

viszont ha különböző háztartásokban élő emberek közel kerülnek egymáshoz zárt térben, akkor kulcsfontosságú, hogy legyen mindenkin maszk. Tipikusan ilyen esetek a boltok vagy a tömegközlekedés. 

A hivatalos iránymutatás szerint kültéren sem ördögtől való gondolat maszkot viselni, főleg ha zsúfolt helyre megy az ember, ahol az emberek ráadásul egymás hegyén-hátán kapkodják a levegőt. Ha olyan helyen van, ahol senki nem megy a közelébe, akkor nem szükséges a maszk. 

A maszkviselésnek nincs hátránya

Azon már talán túljutott a többség, hogy csipeket meg ki tudja miket építenek a háttérhatalom emberei a maszkokba. Az újabb népszerű, de minden tudományos igazolást, sőt a józan logikát is nélkülöző elméletet, miszerint a maszkba lélegzett levegő ártalmas lehet, viszont sokan elhiszik. Számtalan módon bebizonyították már, hogy ez nem igaz, viselhet több maszkot is egyszerre, és edzhet bennük, a vér oxigénszintje nem kezd csökkenni. Ezt például ez az ír orvos is bizonyítja, aki egyszerre hat maszkot visel, mégsem áll be változás a vér oxigénszintjében. 

Kényelmetlen, de életeket ment

Grover azt mondja, hogy megérti, ha valaki szerint maszkot hordani kényelmetlen. Nem is vitatkozik velük, mert tényleg az. Az egészségügyi dolgozók többsége is tudja ezt, hiszen évek óta, naponta több órán át hordják, miközben életeket mentenek. Szóval abban mindenki egyetért, hogy a maszkviselés nem kényelmes. 

Kényelmetlen a biztonsági öv is, mégis, eszembe nem jut, hogy ne csatoljam be. Kényelmetlen úgy ülni egész nap, hogy ne gyűrődjön össze az ingem. Nagyon sok kényelmetlen dolog van az életben, amit gond nélkül megteszünk

- mondja az orvos, aki arra is figyelmeztet, hogy azon túl, hogy kényelmetlen, azért mégsem szabad elfelejteni, hogy ez a szabály, ami ráadásul életeket ment. Ha felállítanánk egy listát, hogy mi szól a maszkok mellett, és mi ellene, akkor kiderülne, hogy az égvilágon semmi nincs ellene azon túl, hogy kényelmetlen. Mellette szól viszont az, hogy bizonyítottan életeket ment, ahogyan tette ezt a járvány előtt is. 

A bizonyítékok egyértelműek

Teljesen felesleges azon vitázni, hogy hány százalékban lesz jobb, ha maszkot hordunk, mert egyértelmű, hogy jobb lesz. Egészen egyszerűen úgy csökkenti a kockázatot, hogy közben nem ártalmas. 

A maszkviselés előnyös a viselőjének, előnyös a viselő környezetének. 

Grover szerint el kell fogadni, hogy most ez van, és egy kis kényelmetlenség semmi ahhoz képest, milyen előnyökkel jár. 

(Borítókép: Férfi Mumbaiban, egy maszkviselést népszerűsítő plakát előtt. Fotó: NurPhoto/ Getty Images)

Rovatok