Index Vakbarát Hírportál

Új tárhelyre költözik az egészségügyi felhő, részleges leállások várhatóak

2020. augusztus 14., péntek 13:01

Új tárhelyre költözik az  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) infrastruktúrája 2020. augusztus 19. és 23. között, ami magasabb védelmi szintet biztosít. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közleményben azt írja, hogy a betegellátást mindez nem befolyásolja, a korábban felírt eRecepteket, vagy a sürgősségi ellátás során kinyomtatott recepteket ez idő alatt is ki lehet váltani a patikákban, de részleges leállásokra lehet számítani. 

A közlemény szerint a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül a korábban megszokott módon működnek. Ugyanakkor 2020. augusztus 19. szerda 22.00 óra és 2020. augusztus 23. vasárnap éjfél között az EESZT szolgáltatásai, valamint az ágazati és lakossági portálfelületek nem lesznek elérhetőek.

Így leletet, kórtörténetet nem lehet majd lekérdezni, valamint szünetel a labor- és COVID-19 teszteredményeket megtekintése is.

A koronavírus-szűrővizsgálat eredményéről minden érintett a mintavételt elrendelő egészségügyi intézménynél kérhet tájékoztatást.  

A költözésre azért van szükség, mert az egészségügyi felhő újabb szolgáltatásokkal bővül a jövőben, ezért a a Kormányzati Adatközpontba helyezik át az EESZT infrastruktúráját.  Az augusztus 19. és 23. között végzett egészségügyi ellátások dokumentációit utólagosan automatikusan feltöltik, a rendszer a tervek szerint augusztus 24-től ismét a korábban megszokottak szerint lesznek elérhető. 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által üzemeltetett EESZT egy olyan felhőalapú technológiát használó kommunikációs felület, amely Magyarország egész területén összekapcsolja egymással az állami és a magán egészségügyi ellátókat – a kórházi-, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást –, a gyógyszertárakat és a lakosságot. 

Rovatok