Index Vakbarát Hírportál

A túlsúlyos koronavírusosok jelentősen gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre

2020. augusztus 14., péntek 17:38 | aznap frissítve

Az elhízottak körében nagyobb a kockázata annak, hogy az új koronavírus miatt kórházi ellátásra szorulnak – derítették ki a University College London kutatói.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban a kutatók az Egyesült Királyság Biobankjából 330 ezer ember adatait használták fel, amelyeket 2006 és 2010 között rögzítettek. Ezek az adatok tartalmazzák az emberek testtömegindexét (BMI), a derék-csípőkörfogat arányát, a korukat, az etnikumukat, az alkoholfogyasztást, a dohányzást és a fizikai aktivitást. Információk álltak rendelkezésre a szív- és érrendszeri betegségeikről, a cukorbetegségről, a magas vérnyomásról, a koleszterinszintről és az egészségi állapotukkal kapcsolatos más jellemzőkről is – írja az MTI.

A kutatók ezeket az adatokat összevetették az angliai közegészségügyi hatóság (PHE) adataival a Covid-19 betegséggel kórházba kerültekről 2020. március 16. és április 20. között. Ebben az időszakban a brit tesztelések a koronavírus-fertőzés tüneteivel kórházban lévőkre összpontosultak, ezért a tanulmány a súlyos Covid-19-betegeket öleli fel.

A kutatók kimutatták, hogy a Biobank lakossági mintájából 640 ember (0,2 százalék) került kórházba koronavírus-fertőzéssel, és felfedeztek egy összefüggést a kórházi kezelés szükségessége és a megnövekedett testömegindex (BMI) között. 25-30-as BMI esetén az illetőt túlsúlyosnak tekintik, 30 BMI fölött elhízottnak. A szakemberek azt találták, hogy – figyelembe véve az illető nemét és korát, mert utóbbi kettő független kockázati tényezője a Covid-19 betegségnek –

a 25 fölötti testtömegindexű emberek esetében 40 százalékkal nagyobb a kórházi kezelés kockázata. A 30 fölötti BMI esetén az elhízottaknál a kockázat 70 százalékkal volt nagyobb. A súlyosan elhízottak – 35 fölötti BMI – esetében több mint megkétszereződött a kórházi kezelés kockázata.

„A statisztikai modellekben kimutattuk, hogy lineáris növekedés van a kórházi kezelés kockázatában a növekvő testtömegindexszel összefüggésben. Ez nyilvánvaló volt a túlsúlyosaktól – még ha enyhén is – kezdve egészen a súlyosan elhízottakig, összevetve a normális testsúlyúakkal. Hasonlót találtunk a derék-csípőkörfogat arányát illetően is” – idézte a UCL közleménye Mark Hamer professzort, a tanulmány vezető szerzőjét.

Rovatok