Index Vakbarát Hírportál

Negatív lett minden koronavírustesztje, a bőréből mutatták ki a fertőzést

2020. augusztus 14., péntek 20:06 | aznap frissítve

A Bázeli Egyetemi Kórház egy betegének bőrbiopsziájából mutatták ki a koronavírus-fertőzést, miközben negatívnak bizonyult mind az orrgaratból vett kenet, mind pedig az antitestteszt. A Lancet nevű orvostudományi folyóiratban bemutatott tanulmány szerzői szerint az eset azt mutatja, hogy nem hibátlanok a koronavírust szűrő tesztek – írja az MTI.

A beteg egy 81 éves nő volt, akit magas lázzal szállítottak kórházba, és tünetei alapján felvételekor azonnal szűrték koronavírus-fertőzésre. A magas láz mellett a nő egy jellegzetes bőrbetegség tüneteit mutatta – közölte pénteken a kórház.

A orrgaratkenet negatívnak bizonyult koronavírusra. A gyulladt bőrből vett biopszia azonban viszonylag kevés koronavírus-mennyiséget mutatott ki. Hat héttel később antitestre is szűrték a beteget, az azonban szintén negatívnak bizonyult.

Elisabeth Roider, a kórház bőrgyógyászatának orvosa szerint az eset fontos, mert alátámasztja azt, hogy a koronavírustesztek nem hibátlanok, és ki kell egészíteni a rutinteszteket a bőrbiopszia-minták vizsgálatával, ami

segíthet fényt deríteni a Covid-19 betegség ténylegesen fennálló gyakoriságára a lakosságban.

Az eset azt a vélekedést is megerősíti, hogy nem minden Covid-19-betegnél alakulnak ki antitestek, és további tanulmányok szükségesek annak megértésére, hogy mikor alakul ki immunitás a Covid-19-betegek esetében, ami létfontosságú a vakcinafejlesztési erőfeszítések sikere és a nyájimmunitás koncepciója érdekében – írták a szerzők a tanulmányban.

Rovatok