Index Vakbarát Hírportál

A kínaiak inkább az iPhone-jukat dobnák ki, mint a kedvenc alkalmazásukat

2020. augusztus 14., péntek 10:03

1,2 millió ember bevonásával készült az a közvélemény-kutatás, amelynek eredménye szerint ha az Egyesült Államok tényleg megtiltja, hogy az Apple készülékeire telepíteni lehessen a Wechatet, akkor ezek az eszközök a kínai felhasználók szemében drága elektronikai hulladékká válnak. 

A kínai iPhone-használók 95 százaléka mondta azt, hogy inkább másik készülékre váltana, ha nem lenne elérhető a WeChat iphone-on. 

Azok a kínai felhasználók is így nyilatkoztak, akik egyébként lojálisak az Apple termékeihez, de ha választani kellene a kínai csetalkalmazás és a telefonjuk között, akkor inkább az alkalmazásnál maradnának. 

A Wechatnek több mint egymilliárd felhasználója van Kínában, ez a legfontosabb alkalmazás az ázsiai országban. Nem egy egyszerű csetprogram, gyakorlatilag egy teljes operációs rendszer, kis túlzással az egész mobilhasználatuk az alkalmazáson belül történik. Egyelőre nem világos, hogy Trump tiltása  arra vonatkozik-e, hogy az Egyesült Államokban nem lehet majd elérni az alkalmazást, vagy hogy az Egyesült Államokban működő cégek – azaz például az Apple – nem köthetnek üzletet a Wechat tulajdonosával, vagyis egyáltalán nem futtathatja az alkalmazást az iPhone. 

Ha utóbbi igaz, akkor az Apple a globális eladásainak 30 százalékát veszítheti el. 

Úgy tudni, hogy az amerikai cég már jelezte is az aggodalmát a Fehér Ház felé, de a Disney, a Ford, az Intel, a Morgan Stanley, az UPS és a Walmart is elkezdte pedzegetni, hogy a Kínát érintő szankciók nagyon rosszat tesznek nekik. 

Rovatok