Index Vakbarát Hírportál

Az LG új telefonjában a tok a legizgalmasabb dolog

2020. augusztus 17., hétfő 16:10

Úgy tűnik, hogy az LG Velvet nevű telefonja lesz az, ami új korszakot indít a gyártónál.

Az LG G-szériája annyira hullámzóan teljesített, hogy a gyártó jobbnak látta, ha véget vet neki. Pedig nem volt rossz koncepció, igaz, a kivitelezés például a G3 esetében nem feltétlenül volt az igazi, de sokáig az erős, jó üzemidejű, jó fotós teljesítményű telefonokra asszociált mindenki a G-szériánál. Aztán a G5 moduláris koncepciója vakvágánynak bizonyult, és a megfizethető árú felső-középkategóriás készülékeknél már a legtöbbeknek nem az LG, hanem sokkal inkább a konkurencia termékei jutottak eszébe, főleg miután az akkumulátorok strapabírásával vagy a kialakítással is voltak gondok.

Na erre a helyzetre kellett valamit lépnie az LG-nek, vagyis a Velvet telefonnak nem kevesebb a dolga, mint hogy megbízható, jó áron megvásárolható, izgalmas telefonként gondoljanak rá az emberek, amiben azért az újítás is fontos szerephez jut. A Velvet nagyon igyekszik is, de azt meg kell hagyni, hogy

a fő izgalmat egy tok hozza el.

Ami elsőre feltűnik, hogy tényleg nagyon odatették magukat, mikor formatervezésről volt szó, és igyekeztek mindent beleszuszakolni, ami az elmúlt időszakban bejött az embereknek. Például a fényre változó színű hátlap, a teljes előlapot elfoglaló kijelző vagy a lekerekített szélek, amik egyébként meglepően jól reagálnak a véletlen érintésekre. Nagyon vékony a telefon, és bár én a bársonyos csillogás hívószót nem tudom értelmezni, tényleg egyedi lett, legalábbis egy percig nem volt az az érzésem, hogy megjelenésre erősen emlékeztetne valamilyen másik gyártó készülékére.

Megbízható, de nem kiugró fotózás

A kamera részbe belepakoltak majdnem mindent, amire az embernek szüksége lehet. Javították a videók minőségét, a képstabilizálás jól működik, nem készít zavaróan ugráló felvételeket a telefon, és még az esti videózást is meglepően jól bírja.

Erőteljesen rámentek a bokeh effektusra, vagyis a háttér elhomályosítására. Ez évek óta minden csúcs- és nem csúcstelefonnál az egyik legsarkalatosabb pont, valószínűleg néhány év távlatából szórakoztató lesz visszanézni azokat a felvételeket, amiken aránytalanul nagy a kontraszt a háttér és a téma között, vagy ahol az algoritmusok nem tudták megfelelően kezelni a helyzetet, és az ember fejbúbja vagy a kilógó tincsei is a homályba vesznek. Mindenesetre jó hír, hogy ahogy a legtöbb készüléken, úgy a Velveten is lehet ezt mértékkel vagy leginkább sehogy sem használni. Aki pedig mégis ragaszkodik hozzá, annak az lehet fontos infó, hogy az algoritmusok megbízhatóan dolgoznak, vagyis magabiztosan meg tudják különböztetni a bokrot a hajkoronájától, azaz nagy sikerrátával élheti ki a bokeh-szenvedélyét.

A telefon triplakamerás, a 48 megapixeles főkamera mellett egy 8 megapixeles széles látószögű és egy 5 megapixeles lencse került a hátlapra, utóbbi a már emlegetett bokeh miatt. Ami miatt hiányérzete lehet az embernek, az a zoomolási lehetőség. Igaz, digitálisan meg lehet ezt is oldani, az eredmény nem lesz tökéletes ugyan, de akit ez zavar, az nyugodtan lépjen 5 lépéssel közelebb ahhoz, amit le szeretne fotózni, és a probléma meg van oldva. Vagy válasszon olyan telefont, ami kifejezetten a zoomteljesítményre ment rá.

Videónézésben majdnem nagyon erős

Amiben tényleg kiemelkedő a Velvet, az azoknak szól, akik szeretnek videókat, sorozatokat vagy akár filmeket nézni a telefonjukon. A 20,5:9 képarány csak az egyik jellemző, ami miatt tényleg jó ezen a telefonon filmezni.

Persze sokat segít a dolgon, hogy míg OLED-tévéje viszonylag keveseknek van otthon, addig ez a telefon P-OLED, azaz plastic OLED kijelzőt kapott. Itt bele lehetne menni olyan részletekbe, hogy például a Samsung AMOLED-kijelzőjéhez képest milyen különbségek vannak árnyalatban vagy fényben. De valójában elég annyit tudni, hogy bár a két kategória nem feleltethető meg egymásnak, egy ilyen telefon méretű kijelzőn a különbségek nem igazán szembetűnőek, illetve nem csak ezen múlik, hogy mennyire kíméli a szemet. Mindenesetre tény, hogy a kijelzőre nem lehet panasz.

Ugyanakkor nagyon rámentek arra is, hogy jól szóljon a telefon, ennek eléréséhez a mesterséges intelligenciát is segítségül hívták, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a filmnézés élménye, amiért leginkább olyan filmeknél lehet hálás az ember, ahol egyik pillanatban még bőszen lövöldöznek és robbantgatnak, a másikban viszont bizalmasan sutyorognak. Na az ilyen helyzeteket nagyon jól kiegyensúlyozza a telefon fülhallgató nélkül is, sőt kifejezetten jól szól rajta a zene is. Ha pedig a videó szövegére kíváncsi valaki, akkor lehet kérni, hogy feliratozzon bármilyen szöveget, igaz, ez a funkció egyelőre csak angolul működik.

Nagy kár, hogy csak 60 Hz képfrissítéssel érkezett a telefon, ha már ennyire látványosan ráfeküdtek a videózásra, akkor ezzel aztán végképp tökéletessé tehették volna az élményt.

A legizgalmasabb rész a tok

Aki előrendeli a telefont, az kap hozzá ajándékba egy olyan tokot, amiben egy második kijelző is helyet kapott, vagyis azonnal kinyithatós telefonná válik a készülék. Ez a tok nem újdonság, viszont úgy tűnik most már a koncepció része lett az LG-nél, és elképzelhető, hogy más gyártók is meglátják ebben a modellben a fantáziát. Természetesen nem ugyanaz az élmény, mint ha a kijelzőt lehetne összehajtani, azaz arra alkalmatlan, hogy például filmnézéshez megduplázza valaki a kijelző méretét, viszont multitaskinghoz tökéletes. Egyszerűen és könnyen működik, a tokot nem kell külön tölteni, hanem a telefonról kapja az energiát – ami viszont nem meglepő módon azért jóval csökkenti az üzemidőt. Az üzemidő csökkenése mellett a másik hátulütője, hogy sokkal nehezebb és vastagabb lesz tőle az egyébként könnyű és pont kézreálló méretű telefon.

Sokkal egyszerűbb vele az élet, ha például sima böngészésről van szó, ha videónézés közben csetel az ember, ha egy emailhez elő kell kapni egy Excel-táblázatot, ha gyorsabban, nagyobb billentyűzeten szeretne valaki emailt pötyögni vagy ha játszanánk rajta. Épp az az izgalmas benne, hogy bármilyen felhasználáshoz össze lehet passzintani a két kijelzőt, és pont emiatt lehet nagyon gyorsan hozzászokni a használatához. A tok egyébként 40 ezer forintba kerül, ami nem kifejezetten olcsó, viszont tényleg annyi pluszt ad hozzá az élményhez, hogy érdemes elgondolkozni rajta.

Összességében az LG úgy tűnik, képes volt megújulni, és a felső középkategóriában alternatívát nyújtani, de minden ponton csak egy kicsit csúsznak el attól, hogy igazán lelkesedni lehessen a Velvetért, így marad a fejbillegtetős "nem rossz" jelző. A fotózásnál az ultraszéles látószög hiányzik belőle, a videónézésnél a jobb képfrissítés, összességében pedig olyan apróságok miatt bosszankodik az ember, hogy például a vezeték nélküli töltés oda-vissza működjön, azaz ne csak a telefont lehessen így tölteni, de a telefon is képes legyen például egy vezeték nélküli fülhallgatót feltölteni. Vagy hogy miért maradt ki belőle az arcfelismerés, és hogy miért egy olyan Snapdragon 845-ös processzor került bele, ami megjelenésekor nagyon menő volt, de azóta több mint két év telt el.

Pont az ilyenek miatt lehet azt mondani, hogy ebben a 200 ezer forintos árkategóriában nem biztos, hogy az LG Velvet telefonja a legjobb választás, vagy legalábbis nagyon erős a konkurencia.

Adatok LG Velvet telefon
Ár 200 ezer forint körül
Kijelző mérete 6,8 inch
Kijelző típusa P-OLED (1080 x 2460)
Kamera 48 MP (fő), 8 MP (széles) 5 MP (bokeh)
Processzor Snapdragon 845
Akkumulátor 4300 mAh
Operációs rendszer Android 10

Rovatok