Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft hivatalosan is bejelentette az Internet Explorer halálát

2020. augusztus 18., kedd 22:19

A Microsoft hivatalos céges blogján jelentette be, hogy végleg felhagy az Internet Explorer böngésző támogatásával. Idén decembertől a Teams alkalmazással nem működik többé együtt a böngésző, és 2021 augusztusában kikerül a Microsoft 365 appjai közül is.

Az Explorer legfrissebb, 11-es verziója már hét éve jelent meg, a statisztikák szerint az internetezők kb. 1-1,5 százaléka használja jelenleg. A legelső Explorer 1995-ben jelent meg, és a Microsoft óriási energiát és pénzt fektetett bele, hogy a világ első számú böngészőjévé váljon. Ez sikerült is, igaz közben többször beperelték, hogy a Windows alapértelmezett böngészőjeként tisztességtelen piaci előnyt ad a saját termékének. A világhódítás ezzel együtt is összejött, 2003-ban már nagyjából 95%-os piaci részesedése volt a böngészők között.

Az aranykornak a Firefox, majd később a Chrome megjelenése vetett véget: a gyorsabb és modernebb böngészők lassan kiszorították a megújulásra képtelen, lomha Explorert. 2015-ben aztán megjelent a házon belüli konkurencia is, az Egde böngésző, amire szép lassan le is cserélte a Microsoft a nyugdíjba küldött Explorert. Az Edge egyébként már nem teljesen saját fejlesztés, a tavalyi nagy átalakítás óta a Chrome alapját is képző kódra, a Chromiumra épül.

Mivel az interneten még mindig vannak ősrégi oldalak, amiket még Internet Explorerre optimalizáltak, az Edge-ben lesz egy speciális, Explorer mód, amivel szimulálni lehet a régi böngésző működését.

Rovatok