Index Vakbarát Hírportál

A Chrome megpróbál majd megvédeni a gyanús űrlapoktól

2020. augusztus 18., kedd 10:07

A Google Chrome megpróbálja majd megakadályozni, hogy biztonságosnak tűnő oldalakon nem biztonságos űrlapokon megadjuk az adatainkat – írja a Verge. A Chrome-ban egy kis zárt lakat jelzi az URL-től balra, hogy HTTPS-en keresztül böngészünk, úgyhogy más nem feltétlenül lát rá minden jelszóra és bankkártya-információra, amit leírunk.

Vannak azonban oldalak, amik a HTTPS-kapcsolat ellenére tartalmaznak nem biztonságos HTTP-űrlapokat, amik személyes adatokat kérnek.

A Google a Chrome 86-tal októbertől igyekszik majd határozottan felhívni arra a felhasználók figyelmét, hogy ne írjanak be semmit ezekbe a mezőkbe. Blogposztjukban azt írják, hogy először csak piros betűkkel fogja megkérdezni a böngésző, hogy biztosan ki akarjuk-e tölteni a mezőt.

Ha úgy döntünk, hogy a figyelmeztetés ellenére is beleírunk dolgokat a nem garantálható biztonságú űrlapba, már egy nagyobb figyelmeztetést kapunk, hogy tényleg biztosak vagyunk-e a dolgunkban.

Az ilyen kevert űrlapokon a Google ki is kapcsolja az automata kitöltési funkciót, így a felugró opciók hiánya a harmadik figyelmeztetés. Korábban csak annyival próbálkoztak, hogy az ilyen oldalakról levették a kis lakatot, de ez elmondásuk szerint nem volt tiszta a legtöbb felhasználónak.

Rovatok