Index Vakbarát Hírportál

Egy jégkorszaki kölyökkutya vacsorájaként végezhette az egyik utolsó gyapjas rinocérosz

2020. augusztus 18., kedd 13:25

Kutatók egy gyapjas rinocérosz maradványait találták meg egy 14 ezer éves állatkölyökben – írja a CNN. A tökéletesen fennmaradt kölyökről még nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani, hogy vajon farkas vagy kutya volt-e, de az biztos, hogy az utolsó vacsorája az egyik utolsó gyapjas rinocérosz lehetett.

Orosz kutatók 2011-ben találtak az állat maradványaira Szibériában, és a felfedezési helyéről el is nevezték Tumatnak. A boncoláskor egy szőrös szövetdarabot találtak a gyomrában, amiről a sárgás színe miatt először azt hitték, hogy egy barlangi oroszláné, de a Stockholmi Természettudományi Múzeum kutatói rájöttek az igazságra.

Van egy adatbázisuk, amiben minden emlős mitochondriális DNS-e megtalálható, és mivel a szövet nem tűnt oroszlánszerűnek, jobban megvizsgálták, és így jöttek rá, hogy szinte tökéletesen egyezik a gyapjas rinocérosz DNS-ével.

Radiokarbonos kormeghatározással jutottak arra, hogy a rinocérosz nagyjából 14 400 éve volt vacsora. A faj nagyjából 14 ezer éve halt ki, így esélyes, hogy a kölyök az egyik utolsó egyedből lakmározott. Nem tudni, hogy hogy jutott a mai fehér rinocéroszéhoz hasonló méretű állat húsához, de az biztos, hogy nem sokkal az étkezés után meghalt, mert a szövet alig volt megemésztve.

Rovatok