Index Vakbarát Hírportál

Székletátültetéssel gyógyítottak meg egy férfit, akinek alkohol főtt a beleiben

2020. augusztus 19., szerda 12:13

Székletátültetéssel sikerült meggyógyítani egy férfit, aki önsörfőző-szindrómában szenvedett, azaz alkohol termelődött a gyomrában – írja egy, az Annals of Internal Medicine nevű szaklapban kedden megjelent tanulmány alapján a Science Alert.

Az önsörfőző-szindróma (ABS) úgy alakul ki, hogy a belekben található mikroorganizmusok, főleg gombák az elfogyasztott szénhidrátokból alkoholt csinálnak. Ezek a mikrobák mindenkiben megtalálhatóak, de azoknál, akiknek ABS-e van sokkal többen vannak. Ez néha olyankor történik, mikor egy antibiotikum-kúra kicsit felborítja a bélmikrobák egyensúlyát.

Ilyenkor a beteg gyakran ittasnak érzi magát, még akkor is, ha nem ivott.

Így került be egy 47 éves férfi egy belga kórházba: már két hónapja néha rátört a részegség. Hiába mondta az orvosoknak, hogy négy napja nem ivott, a véralkohol-szintje a normális 17-szerese volt. Az orvosok felismerték, hogy ABS-e van, és felírtak neki egy gombaölő tablettát és azt mondták, hogy fogyasszon kevés szénhidrátot. Ez csak egy kicsit segített, még egy sokkal erősebb, hosszan tartó kezelés sem gyógyította meg: a felesége szerint érezni lehetett a férfi leheletében az alkoholt, és megbüntették ittas vezetésért.

Ezek után orvosaival úgy döntött, hogy megpróbálják a széklet-transzplantációt. Ez a beavatkozás ugyan egyre népszerűbb, de nem minden fertőzésnél működik, és súlyos károkat okozhat.

A férfi az átültetés mellett döntött, a 22 éves lánya szolgáltatta a székletet.

Ez három éve történt, azóta ABS-mentes, a véralkohol szintje visszaállt a normális szintre, és a jogosítványát is visszakapta.

A tanulmány szerzői szerint a beavatkozás több figyelmet érdemel, hogy ki lehessen küszöbölni a veszélyeit, és fel lehessen mérni, milyen betegségekre lehet alkalmazni – főleg, ha a hagyományos gyógyszerek nem működnek.

Rovatok