Index Vakbarát Hírportál

A TikTok pert indít az amerikai kormány ellen a betiltása miatt

2020. augusztus 23., vasárnap 11:39

A kínai mobiltelefon-appot gyártó cég jogi eljárást kezdeményez az amerikai kormány ellen, amely az alkalmazás amerikai betiltását kezdeményezte. A betiltás indoka az, hogy amerikai vádak szerint az app az amerikai felhasználók személyes adatait juttatja a kínai titkos szolgálatok kezébe.

A TikTok videomegosztó elképesztően népszerű az amerikai tinik körében, 80 millió aktív amerikai felhasználóval. A cég azt állítja, hogy egy éven keresztül próbált tárgyalásokat kezdeményezni a Trump-adminisztrációval - eredménytelenül. Véleményük szerint a kormány "nem veszi figyelembe a tényeket."

A cég szerint egy héten megkezdődhet a jogi eljárás, amit a TikTok betiltására irányuló elnöki rendelet érvénytelenítése érdekében indítottak. Hasonló pert indítottak kínai amerikaiak egy másik népszerű kínai alkalmazás, a WeChat üzenőszolgáltatás betiltása miatt. 

A TikTok videóit több mint egymilliárd felhasználó nézi világszerte. Az amerikaiak szerint azonban a program által gyűjtött adatok alkalmasak lehetnek az amerikai szövetségi alkalmazottak nyomon követésére, esetleg megzsarolásukra is. A cég tagadja, hogy bármilyen adatot is átadna a kínai kormánynak. Trump a közelgő amerikai elnökválasztás előtt egyre fokozza a Kína-ellenes lépéseit.

(BBC)

Rovatok